Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Οχι σε νέα εισπρακτικά μέτρα


Την ελπίδα του ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το PSI εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις χαρακτήρισε «κρίσιμες και δύσκολες» και επεσήμανε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα εισπρακτικά μέτρα αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011.

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος την τρέχουσα εβδομάδα, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση...


Σημείωσε ότι «η χώρα καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για υπεκφυγή» και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις «να συστρατευθούν με τη κυβέρνηση τώρα, να διαμορφωθεί μια κουλτούρα συνεργασίας και συναντίληψης». Ζήτησε επίσης όποιος έχει ιδέες και προτάσεις να τις καταθέσει.
Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «ο στόχος μας να κάνουμε όσα προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου είναι ζωτικός». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το PSI. Επανέλαβε επίσης ότι το γεγονός ότι το ελληνικό PSI αποτελεί εξαίρεση, όπως αποσαφηνίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, θα βοηθήσει τη χώρα μας στις διπαραγματεύσεις με τους ομολογιούχους.
Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει υπερπροσπάθεια τώρα και τους δύο πρώτους μήνες του 2012, καθώς αυτοί εντάσσονται δημοσιονομικά στο 2011.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2011 το τελευταίο τρίμηνο συνέπεσε με μία φάση μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αβεβαιότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά και επανέλαβε πως «αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2012». Πάντως, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε νεα εισπρακτικά μετρα».
Αναφορικά με τις ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι ισχύουν όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης και ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο πέραν του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου. Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία, σημείωσε ότι η υπογραφή συμφωνίας με τις αρχές της χώρας είναι «ζήτημα ημερών».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών κάνει «μία διαρκή εναγώνια προσπάθεια προκειμένου να κρατηθούμε όρθιοι» και με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε ότι νιώθει όχι απλά καταβεβλημένος, αλλά εξουθενωμένος.
«Αν θέλουμε να μείνουμε στο επίπεδο ζωής που έχουμε συνηθίσει και να αποφύγουμε την καταστροφή πρέπει να συνεννοηθούμε, να διαμορφώσουμε ένα εθνικό κίνημα ανασυγκρότησης». «Χρειαζόμαστε νέο θεσμικό πλαίσιο πολιτικής, νέο διοικητικό πλαίσιο, νέα αντιλήψη για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος» συμπλήρωσε
«Όποιος μπορεί να φέρει τα χρήματά του πίσω στη χώρα ας το κάνει ας μη ρωτάει συνεχώς την εκάστοτε κυβέρνηση τι έκανε και τι μπορεί να κάνει. Ας ρωτήσει ο καθένας τον εαυτό του», πρόσθεσε.
Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και οριστικοποιηθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ και συνέχισε πως η χώρα «δεν μπορεί να οδηγηθεί στην ένταση μιας προεκλογικής περιόδου, ενώ έχουμε να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες».

Πηγή  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου