Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Και η Πέλλα στις περιοχές που οι καλλιέργειες καλαμποκιού απειλούνται από το έντομο “Diabrotica virgifera”


Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο οι παραγωγοί στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που θα θελήσουν να καλλιεργήσουν καλαμπόκι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το έντομο Diabrotica virgifera απειλεί τις εκτάσεις που θα σπαρθούν με αραβόσιτο σε Πιερία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες και Θεσσαλονίκη. Στις δύο τελευταίες μάλιστα το έντομο εντοπίστηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των περισσοτέρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν ήδη εκδώσε...

...ι ή ετοιμάζονται να εκδώσουν ανακοινώσεις, με στόχο την οριοθέτηση ζωνών για να αποφευχθεί η εξάπλωση του επιβλαβούς αυτού εντόμου. Σε αυτές περιέχονται και τα προτεινόμενα μέτρα για τους παραγωγούς με στόχο να τους προετοιμάσουν σωστά για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Το αποτελεσματικότερο μέτρο μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι η αμειψισπορά. Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Αλεξάνδρας Πέκα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Λάρισας, «το έντομο δεν έχει συλληφθεί ακόμη στις παγίδες αλλά βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για την ερχόμενη περίοδο», ενώ αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για την Ημαθία.
Όπως αναφέρουν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, οι ζώνες, όπου η παρουσία του εντόμου έχει διαπιστωθεί για δύο συνεχόμενες καλλιεργητικές περιόδους, χαρακτηρίζονται ως προσβεβλημένες, ενώ οι ζώνες που εκτείνονται τουλάχιστον 10 χλμ στο εσωτερικό της προσβεβλημένης ζώνης και τουλάχιστον 30 χλμ περιμετρικά αυτής χαρακτηρίζονται ως ζώνες περιστολής, για τις οποίες τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα ισχύσουν τα εξής υποχρεωτικά μέτρα καταστολής:
  • Πραγματοποίηση αμειψισποράς σύμφωνα με την οποία ο αραβόσιτος μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο μία φορά τη διετία ή στην τριετία αν μπει δύο φορές, η σπορά μιας τουλάχιστον από αυτές να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν οψιμότερα (μετά την εμφάνιση των προνυμφών).
  • Ο αραβόσιτος να μην συγκομίζεται πριν την 1η Οκτωβρίου. 
  • Να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στη προσβεβλημένη ζώνη.
  • Να μην γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στη προσβεβλημένη ζώνη.
  • Να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου Diabrotica virgifera (χρήση επικαλυμμένου σπόρου –χρήση εντομοκτόνου εδάφους – ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα).
  • Τα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στους σπαρμένους με αραβόσιτο αγρούς να καθαρίζονται από χώματα και άλλα υλικά πριν την έξοδό τους από τη ζώνη.
  • Να γίνεται εντατική παρακολούθηση της παρουσίας του οργανισμού με τη χρήση κατάλληλων παγίδων φερομόνης.
Τα μέτρα για την προσβεβλημένη ζώνη είναι τα εξής:
  • Πραγματοποίηση αμειψισποράς σύμφωνα με την οποία ο αραβόσιτος μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο μία φορά τη διετία.
  • Να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
  • Να μην γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
  • Να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου Diabrotica virgifera (χρήση επικαλυμμένου σπόρου –χρήση εντομοκτόνου εδάφους – ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά προϊόντα).
Οι παραγωγοί βεβαίως θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για περαιτέρω διευκρινίσεις και οδηγίες.

 

Ταυτότητα του Εντόμου

Το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte είναι ένα κολεόπτερο που οι προνύμφες του ζημιώνουν τις ρίζες του αραβοσίτου και μπορεί να προξενήσουν μέχρι και την καταστροφή της καλλιέργειας. Επιπλέον, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αναπτύσσονται στις ήδη τραυματισμένες ρίζες από τη δράση των προνυμφών και μύκητες του γένους Fusarium και Pythium, με αποτέλεσμα η ζημιά να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Στις περιπτώσεις που η ζημιά στο ριζικό σύστημα είναι εκτεταμένη, δημιουργείται έντονο πλάγιασμα των φυτών το οποίο με τη σειρά του επιφέρει επιπλέον μείωση στις τελικές αποδόσεις, λόγω της αδυναμίας στη συγκομιδή των πλαγιασμένων φυτών. Επιζήμια, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είναι και τα τέλεια άτομα τα οποία τρώγουν τους στήμονες, τη γύρη και τα φύλλα του αραβοσίτου.

Το έντομο είναι γνωστό από πολλά χρόνια για τις σοβαρές ζημιές που κάνει στη Β. Αμερική, ενώ στην Ευρώπη εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Στη χώρα μας εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2009, στα πλαίσια του προγράμματος των επίσημων επισκοπήσεων για οργανισμούς καραντίνας στο Νομό Θεσσαλονίκης. Οι προνύμφες γενικά παρουσιάζουν πολύ μικρά περιθώρια μετακίνησης, αντιθέτως τα τέλεια πετάνε προς εύρεση κατάλληλου ξενιστή και μπορούν να μετακινηθούν σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις εκμεταλλευόμενα την κατεύθυνση του ανέμου. Με το σπόρο θεωρείται σχετικά απίθανη η μεταφορά του εντόμου, είναι όμως δυνατό να μεταφερθεί με τη διακίνηση σπαδίκων αραβόσιτου, ολόκληρων φυτών ή χλωρών τμημάτων φυτών, καθώς και με τη μεταφορά χώματος από μολυσμένες περιοχές.

Περισσότερες πληροφορίες για το έντομο μπορεί κανείς να βρει σε εκτενές άρθρο του Περιοδικού Γεωργία-Κτηνοτροφία (3/2010, σελ. 49-52).

Για τα εντομοκτόνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Diabrotica virgifera μπορούν οι συνδρομητές μας να πληροφορηθούν από τη βάση με τα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα του agrotypos.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου