Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Κατάργηση της ποινής φυλάκισης για τους οικονομικά ισχυρούς



Τρόμο και δέος προκαλούν πλέον οι  συνεχιζόμενες χειρουργικές παρεμβάσεις στο νομοθετικό, δικαιϊκό και νομικό σύστημα της χώρας μας μέσω των περιβόητων μνημονίων. 
Με το φονικό πολυνομοσχέδιο, που έρχεται προς ψήφιση με ένα μόνο άρθρο, παρότι αφορά πληθώρα διαφορετικών και ετερόκλητων ζητημάτων, τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα τίθενται στο κοινωνικό περιθώριο, ενώ η οικονομική και πολιτική ελίτ που κατέστρεψε την χώρα παραμένει στο απυρόβλητο...

Το συνταγματικό δικαίωμα των βουλευτών για ψήφο κατά συνείδηση, στραγγαλίζεται με την ενοποίηση άσχετων διατάξεων σε ένα μόνο άρθρο και το πρωτοφανές νομικό κατασκεύασμα του πολυνομοσχεδίου, εξυφασμένο σε νομικά καταγώγια οργανωμένων συμφερόντων δίπλα και πίσω από την τρόϊκα, αποτελεί τον πολιορκητικό κριό κατάλυσης κάθε έννοιας κοινωνικού και κράτους δικαίου. Πρόκειται για αντικοινοβουλευτική μεθόδευση που ουσιαστικά ακυρώνει την νομοθετική λειτουργία της Βουλής και υποβιβάζει τους βουλευτές σε εντολοδόχους εξωθεσμικών συμφερόντων.
Ειδικότερα για τις ρυθμίσεις που αφορούν το ποινικό σύστημα, η κεντρική ιδέα είναι ότι οι νέες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν την φυλάκιση, αποκλειστικά και μόνο για τους οικονομικά ασθενείς. Οι νέες ρυθμίσεις, που αναφάνηκαν και προωθήθηκαν εν κρυπτώ και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, αλλάζουν ριζικά τον Ποινικό Κώδικα, αφού καταργούν πλήρως την ποινή της φυλάκισης.  Ποινές μέχρι πέντε έτη, που θα αφορούν πλημμελήματα, δεν οδηγούν πλέον στην φυλακή, αρκεί να μπορείς να εξαγοράσεις την ποινή. Η ποινή φυλάκισης άνω των δύο ετών, μόνο κατ’ εξαίρεση δεν θα μετατρέπεται. Δηλαδή στην βάση μίας αδίστακτης εισπρακτικής λογικής (ή άραγε της φωτογραφικής εξυπηρέτησης κάποιων συμφερόντων ;), αυξάνεται το όριο μετατροπής των ποινών στα πέντε έτη, κατά τρόπο επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, αφού δράστες τέλεσης σοβαρών αδικημάτων, θα καταβάλλουν την μετατραπείσα ποινή και θα κυκλοφορούν ελεύθεροι εμπαίζοντας τα θύματά τους.
Την ίδια ώρα οι νέες ρυθμίσεις αυξάνουν θεαματικά το κόστος μετατροπής, αφού το ελάχιστο ημερήσιο κόστος μετατροπής αυξάνεται από 3,00 σε 5,00 ευρώ και η προσαύξηση (ακόμη και για τα πταίσματα) εκτινάσσεται σε 110%. Έτσι η εξαγορά κάθε μήνα φυλάκισης για πλημμελήματα θα κυμαίνεται από 315 έως 6.300 ευρώ. 
Επομένως όσοι κατηγορούμενοι δεν πάρουν αναστολή και αδυνατούν να πληρώσουν, θα οδηγούνται στην φυλακή ή (αν βεβαιώνουν φορολογικά την ποινή) θα διώκονται στη συνέχεια για χρέη προς το δημόσιο, με τον ατελή θεσμό της κοινωφελούς εργασίας να μην μπορεί ακόμη να λειτουργήσει και να δώσει λύση στα διαιωνιζόμενα προβλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος.
Άρα όσοι έχουν λεφτά, άσχετα με την βαρύτητα του αδικήματος που έχουν διαπράξει, εφόσον εξασφαλίσουν ποινή έως πέντε έτη, μπορούν να την εξαγοράσουν και να πετάξουν σαν ελεύθερα πουλάκια. Αντίθετα οι κακόμοιροι που δεν έχουν λεφτά, κινδυνεύουν να βρεθούν στην φυλακή ακόμη και για καταδίκες ολίγων μηνών ή και ημερών, αν δεν μπορούν να μαζέψουν το αυξημένο πλέον ποσό της μετατροπής.
Τα παραπάνω, αν μη τι άλλο, δημιουργούν πλέον για τους πολίτες της έρημης αυτής χώρας, ένα άκρως επικίνδυνο θεσμικό έλλειμμα στο ποινικό μας σύστημα. Ναι, αυτής ακριβώς της χώρας, που η νομική και δικαιϊκή της πρόταση, καθοδήγησε, επηρέασε και γοήτευσε ολόκληρη την ανθρωπότητα για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια.-

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΞΥΝΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου