Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Γκορμπατσόφ: Κοιμόμουν όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου



 Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern αποκάλυψε πως «Τη νύχτα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, εγώ κοιμόμουν. Και δεν χρειάστηκε να με ξυπνήσουν… Τις λεπτομέρειες τις έμαθα νωρίς το πρωί»», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ήταν από την αρχή υπέρ της ενοποίησης, θεωρώντας ότι ήταν μια εξέλιξη προς το συμφέρον όλων. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως «η Βρετανία και η Γαλλία ήταν αρχικά αντίθετες» υπενθυμίζει.Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, εκφράζει παράλληλα παράπονα απέναντι στις χώρες της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι δεν βοήθησαν την ΕΣΣΔ να
βγει από την βαθιά κρίση στην οποία είχε βυθιστεί.

«Κάποιες φορές είχα την αίσθηση ότι ορισμένοι έτριβαν τα χέρια τους κάτω από το τραπέζι, όταν αναλογίζονταν τα βάσανα της χώρας μας» λέει ο Γκορμπατσόφ, ενώ προχωρεί και σε μια συγκινητική εξομολόγηση, εκφράζοντας ενοχές για τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, Ραϊσα, που «έφυγε» το 1999 από λευχαιμία.
«Το σκέφτομαι κάθε μέρα. Έπρεπε να την προστατεύσω. Και δεν την έσωσα. Εκείνη ήταν πάντα στο πλευρό μου και με στήριξε. Για την επιτυχία και την καριέρα μου, τα έδωσε όλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου