Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Προγράμματα απασχόλησης ηλικιωμένων ΑΜΕΑ με μαθητές την Κυριακή στην Έδεσσα

Προγράμματα διαδραστικής απασχόλησης ηλικιωμένων με μαθητές Δημοτικών Σχολείων θα υλοποιήσει η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με πρωτοβουλία της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου στον Τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας Έφης Βασιλειάδου. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 στη Βέροια και την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 στην Έδεσσα, από τις 10:00 ως τις 13:00.

«Ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο, ευτυχισμένοι ηλικιωμένοι» είναι ο βασικός στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου...

... μέσω της υλοποίησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων, επιδιώκει να εμφυσήσει στη νέα γενιά την επιτακτική ανάγκη να εντάξει στην καθημερινότητά της τη συναναστροφή με την τρίτη ηλικία και ειδικότερα τα άτομα με αναπηρία.

Ζητούμενο είναι η επικοινωνία των συμμετεχόντων με τις παιδικές ηλικίες, με τις οποίες υπάρχει μεγάλο φάσμα. Τα παιδιά συνήθως νιώθουν ξένα, αδιάφορα, κάποιες φορές και φοβισμένα, εντάσσοντας τους ηλικιωμένους σε ένα απομονωμένο, μοναχικό και μονότονο πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, μέσω των προγραμμάτων επιτυγχάνεται, μέσω παιχνιδιού και εικαστικών δραστηριοτήτων, η διάδραση και η αλληλεπίδραση της τρίτης ηλικίας ΑΜΕΑ με όλα τα μέλη της κοινωνίας, με αποτέλεσμα την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι επωφελούμενοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και συχνά παρουσιάζουν διέγερση, σύγχυση, χρόνιο άγχος και καθημερινό stress, συγκρούσεις με τον εαυτό τους και τους άλλους. Η οργανωμένη απασχόληση με τις συγκεκριμένες τεχνικές έχει ως στόχο την εν δυνάμει εξάλειψη των παραπάνω συμπτωμάτων.

Το προσωπικό των Κ.Η.Φ.Η. εκπαιδεύεται από την κοινωνική σύμβουλο Ελένη Πατίδου σε τεχνικές απασχόλησης των επωφελούμενων, όπως χαλάρωση, γυμναστική, παιχνίδια με τη μπάλα, κολλάζ, ζωγραφική, η φανταστική αναβίωση με την οποία ξυπνάνε ευχάριστες αναμνήσεις, ανεκπλήρωτα όνειρα και επιθυμίες, μυϊκή χαλάρωση, κινητικότητα των μερών του σώματος, τη σωματική επαφή με τη Φροντίστρια.

Οι υπάλληλοι που υποστηρίζουν τη δράση είναι οι ψυχολόγοι Ελένη Πατίδου και Στυλιανή Μακρίδου, η κοινωνική λειτουργός Χρυσούλα Δεδούση, η κοινωνιολόγος Ευγνωσία Παπαδοπούλου.

Μέχρι στιγμής αντίστοιχες διαδράσεις έχουν υλοποιηθεί στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Συκεών και Νεαπόλεως του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, στο Κ.Η.Φ.Η. Αμπελοκήπων και στο Κ.Η.Φ.Η. Κατερίνης, με στόχο την επέκταση σε όλα τα Κ.Η.Φ.Η. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή  ota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου