Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Στη Βουλή, εντός της ημέρας, το νομοσχέδιο για το PSI

Εντός της ημέρας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) με στόχο να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατείπογοντος την Πέμπτη, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), οι οποίες θα αναφέρουν ότι το 66% των ομολογιούχων μπορούν να δεσμεύουν το υπόλοιπο ποσοστό στη βάση της συμφωνίας.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι η εισαγωγή CACs θα επιφέρει αξιολόγηση χρεοστασίου...


Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια πρόταση για το PSI και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στις 9 Μαρτίου θα γίνει η αξιολόγηση για το εύρος της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI, στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή και στη συνέχεια, εάν η συμμετοχή υπερβαίνει τα 2/3, θα ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» για την υποχρεωτική συμμετοχή του συνόλου των ιδιωτών στο «κούρεμα».

Αναφερθείς στο θέμα του PSI, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο του PSI θα κατατεθεί σήμερα (Τρίτη) στη Βουλή.

Διευκρίνισε ότι στο «κούρεμα» θα συμπεριληφθούν και τα ομόλογα των φυσικών προσώπων, καθώς και τα δάνεια των ΔΕΚΟ με την εγγύηση του Δημοσίου.

Ωστόσο, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα είπε ότι θα υπάρξει στήριξη και προστασία για όσους κριθεί απαραίτητο. Σημειώνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα εκτιμώνται σε περίπου 11.000 άτομα, οι 9.500 εκ των οποίων κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει από μια ενδεχόμενη τοποθέτηση της χώρας σε κατάσταση πτώχευσης (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς για όλη την ενδιάμεση περίοδο του PSI «υπάρχει πλήρης μηχανισμός κάλυψης των αναγκών ρευστότητας».

Πηγή  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου