Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Κοινή στρατηγική με την Κύπρο στην οικονομία ζήτησε ο Σαμαράς

Κοινή στρατηγική σε θέματα οικονομίας συζήτησε με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.: «Η ύπαρξη υποθαλάσσιου πλούτου για Κύπρο και Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής στα ζητήματα οικονομίας» είπε ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Άλλωστε, όπως σημείωσε, το κυπριακό παραμένει για την Ελλάδα κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής...

Όπως φάνηκε και από τις συζητήσεις που είχε προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει για τον κ. Σαμαρά και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), Παρέστη σε ειδική εκδήλωση_ συνεδρίαση με κρατικούς φορείς για την ΑΟΖ, συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο Χριστόφια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει αντίστοιχες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως εκείνες που ανέλαβε με την αναγνώριση της ΑΟΣ ο Τάσσος Παπαδόπουλος».

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο κ. Σαμαράς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υποσχέθηκε πλήρη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση για τις απειλές που εκτοξεύει έναντι της Κύπρο και για το θέμα της προεδρίας της ΕΕ, αλλά και για το κεφάλαιο που άνοιξε η Κύπρος με τις νέες αδειοδοτήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε επίσης για την κυπριακή οικονομία και για τις επιπτώσεις που θα έχει η Κύπρος με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού οι κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθημένες σε ελληνικά ομόλογα.

Τον κ. Σαμαρά υποδέχθηκαν στην Κύπρο με τιμές «πρωθυπουργού εν αναμονή» και όπως ο ίδιος δήλωσε αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση που βρίσκεται στη Μεγαλόνησο: «Μπορεί να είμαστε δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες, όμως, Ελλάδα και Κύπρος ανήκουμε στο ίδιο έθνος. Και αυτό κάνει τη συγκίνηση πολύ μεγαλύτερη από την ανάγκη στήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού ακόμη μεγαλύτερη. Ενός αγώνα που πρέπει να δικαιωθεί για μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και, βεβαίως, τον τερματισμό της ξένης κατοχής», δήλωσε.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ με τον υπουργό Εμπορίου (αρμόδιο για θέματα ενέργειας) καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο, όπως και στη παρουσία του την Τρίτη στο Στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης (ΕΛΔΥΚ) στη Μαλούντα και το γεύμα που θα έχει με τον διοικητή και με τους Ελλαδίτες στρατιώτες, προτού αναχωρήσει επιστρέφοντας στη Αθήνα.

Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου