Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν πάλι τον λογαριασμό



Λογαριασμό που θα πλησιάσει τα 5,7 δισ. ευρώ το 2013 στέλνει το υπουργείο Οικονομικών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών και οικογενειακών επιδομάτων, με τα νέα μέτρα που έχουν περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και ακόμη δεν έχουν την τελική έγκριση της τρόικας. Το προσχέδιο, εξάλλου, βασίζεται σε μια μάλλον υπεραισιόδοξη πρόβλεψη για την εξέλιξη της ύφεσης το 2013, η οποία αμφισβητείται τόσο από οικονομικούς αναλυτές όσο και από την τρόικα...


Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή χθες, είναι εμφανέστατα «ανώριμο» και θα αλλάξουν πάρα πολλά νέα στοιχεία στην πορεία, ιδιαίτερα μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα για τα νέα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και εξακολουθούν να τελούν υπό την έγκριση της τρόικας, αλλά αναφέρονται μόνο σε τίτλους οι τομείς των παρεμβάσεων που θα γίνουν το 2013, με συνολικό στόχο εξοικονόμησης 7,8 δισ. ευρώ το 2013.

Σαφές είναι από το κείμενο του προσχεδίου ότι το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων θα σηκώσουν οι μισθωτοί του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι (βλ. πίνακα), καθώς:

Από τις περικοπές συνταξιοδοτικών δαπανών θα εξοικονομηθούν το 2013 σχεδόν 3,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η εξοικονόμηση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, τη μείωση των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ συνολικών αποδοχών (από κύρια και επικουρική σύνταξη) κατά 2% έως 15%, αλλά και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (στα 67). Η αύξηση των ορίων ηλικίας θα αυξήσει οριακά και τα έσοδα των ταμείων, δηλαδή κατά 5 εκατ. ευρώ.

Από τη μισθολογική δαπάνη θα εξοικονομηθούν 1,1 δισ. ευρώ με μέτρα, όπως η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, οι περικοπές κατά 12% (μεσοσταθμικά) στα ειδικά μισθολόγια και η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά και οικογενειακά επιδόματα, η συνολική εξοικονόμηση θα φθάσει τα 774 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 347 εκατ. ευρώ αφορούν τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων (κυρίως με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών) και τα 447 εκατ. ευρώ τον εξορθολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, μέσω της επιβολής αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων για τη χορήγησή τους.

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ (ΕΝΤΟΝΑ) Η ΤΡΟΙΚΑ!

Σημαντικές θα είναι οι εξοικονομήσεις από τις περικοπές στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, που θα φθάσουν συνολικά κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα γι’ αυτές τις κατηγορίες δαπανών, όπως και για ορισμένες άλλες, όπως οι αμυντικές δαπάνες, αμφισβητούνται έντονα από την τρόικα.

Στο σύνολό τους οι περικοπές δαπανών θα φέρουν καθαρή εξοικονόμηση 7,3 δισ. ευρώ, ενώ από αύξηση εσόδων θα εξοικονομηθούν άλλα 492 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά θα υπάρξει καθαρή εξοικονόμηση 7,8 δισ. ευρώ, ένα μικρό μέρος της οποίας (118 εκατ. ευρώ) θα εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ύφεσης, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το 2012 το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 6,5% και το 2013 θα μειωθεί περαιτέρω, κατά 3,8%. Αυτή η εκτίμηση, όμως, είναι προφανές ότι είναι υπεραισιόδοξη και θα αναθεωρηθεί πολύ σύντομα. Ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ, καθηγητής Π. Κορλίρας, εκτίμησε πρόσφατα ότι η συρρίκνωση του εθνικού εισοδήματος θα φθάσει το 5% το 2013, ενώ αναλυτές μεγάλων ξένων τραπεζών διατυπώνουν ακόμη πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι «μετά την ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης η χώρα έχει επιχειρήσει δημοσιονομική προσαρμογή με τεράστιες θυσίες των πολιτών, ύψους 49 δισ. ευρώ ή 22,6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2012». Προέβλεψε, όμως, ότι τα νέα μέτρα θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο το έλλειμμα το 2013 και αυτό θα μειωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ, ενώ θα υπάρξει, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ).

Τα μεγάλα… ψαλίδια στις δαπάνες*

Δαπάνη για συντάξεις 3.799
Μισθολογική δαπάνη 1.100
Υγειονομική περίθαλψη 803
Αναδιάρθρωση δημόσιου τομέα 483
Κοινωνικά επιδόματα 347
Εθνική Αμυνα 304
Εξορθολογισμός ΔΕΚΟ 241
Παιδεία 132
Αναδιάρθρωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης 100
Σύνολο επίδρασης στο σκέλος των δαπανών 7.308
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου