Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Alpha Bank: Με κριτήρια η άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών



Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα είναι σταδιακή και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει με αυστηρά κριτήρια αν και η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει καταλήξει σε τελική απόφαση για την κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε η διοικητική ομάδα της Alpha Bank κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων αʼ εξαμήνου 2013.

Όπως σημειώθηκε, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνεχίζεται η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συμβουλευτικό ρόλο στη διαδικασία.
Αυτό που συζητείται είναι να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί για όσους έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους πριν ξεσπάσει η κρίση, για παράδειγμα πριν από 5 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν τη διάθεση να συζητήσουν με την τράπεζα για τη ρύθμιση των οφειλών είναι αυτοί που έχουν περισσότερες πιθανότητες να γλιτώσουν τον πλειστηριασμό. Επίσης, αναμένεται να εξετάζεται η συνολική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και όχι μόνο η τραπεζική σχέση.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο κ. Μιχάλης Μασουράκης εκτίμησε ότι αυτά θα φτάσουν σε σημείο αντιστροφής σχεδόν παράλληλα με την ανεργία. Χρονικά το σημείο αυτό τοποθετείται γύρω στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014, ή στις αρχές του τρίτου τριμήνου.

Για την ενοποίηση με την Εμπορική η διοίκηση της Alpha ανέφερε ότι εξελίσσεται κανονικά και ο στόχος συγχώνευσης καταστημάτων έχει υπερκαλυφθεί, αφού από τον Ιούλιο έως σήμερα έχουν συγχωνευθεί 28 υποκαταστήματα, έναντι στόχου 23. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ο αριθμός να έχει ανέλθει στα 81 καταστήματα. Τονίστηκε ότι τα καταστήματα της Εμπορικής εξυπηρετούν πλέον όλους τους πελάτες του ομίλου, ενώ τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων της Εμπορικής αναμένεται να έχουν υποχωρήσει συγκλίνοντας στα επίπεδα των αντίστοιχων της Alpha Bank μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και τα διάφορα εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί προκαλώντας καθυστερήσεις στην επίτευξη των αρχικών στόχων, ο κ. Μασουράκης χαρακτήρισε τα εμπόδια «φυσιολογικά» δεδομένης της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα προοδεύει σε όλα τα επίπεδα και η επιστροφή στην ανάπτυξη σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα θα αλλάξουν σημαντικά το κλίμα.

Τέλος, η διαγνωστική μελέτη της BlackRock αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ήδη έχει γίνει η πρώτη φάση του ελέγχου. Σύμφωνα με τα στελέχη της Alpha Bank, η νέα μελέτη της BlackRock θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο τόσο για τις πρακτικές του εγχώριου κλάδου στην αντιμετώπιση των προβληματικών χορηγήσεων όσο και για την γενικότερη εικόνα των τραπεζών.


Πηγή
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου