Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στην Βουλή η σύμβαση παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων



Κατατέθηκε στην Βουλή για κύρωση η σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας ΟΠΑΠ - Intralot - Scientific Games για την δωδεκαετή παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς η κύρωση του είναι όρος της καταβολής του τιμήματος των 190 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο από τον ΟΠΑΠ και τους νέους ιδιοκτήτες του Οργανισμού που πήρε τα Κρατικά Λαχεία.

Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τετάρτη θα επεξεργαστεί από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και την ερχόμενη Πέμπτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για κύρωση.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η πραγματική ωφέλεια για το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται στα 334 εκατομμύρια ευρώ αντί περίπου 1,3 δις. ευρώ που προέβλεπε το ΤΑΙΠΕΔ!

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται, μεταξύ άλλων, επί του κρατικού προϋπολογισμού:

"Εφάπαξ αύξηση των εσόδων ποσού 190.000.000 ευρώ από την είσπραξη ανταλλάγματος για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Κρατικών λαχείων

Συνολική αύξηση των εσόδων , για την 12ετή περίοδο παραχώρησης του συγκεκριμένου δικαιώματος (2014-2025) ποσού 1,318.000.000 ευρώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο η πραγματική ωφέλεια εκτιμάται στο ποσό των 334.000.000 ευρώ περίπου καθόσον ποσό 984.000.000 ευρώ υπολογίζεται (με βάση τα καθαρά κέρδη των 3 τελευταίων ετών) ότι θα εισπράττονταν ως έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς της λειτουργίας των Κρατικών Λαχείων για την ίδια περίοδο.

Ετήσια αύξηση εσόδων, κατά την περίοδο παραχώρησης από την φορολόγηση των κερδών του Παραχωρησιούχου"

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου