Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μέρκελ: Τεράστιο λάθος η Ελλάδα στο ευρώ



"Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στη ζώνη του ευρώ" δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε προεκλογική της ομιλία στο Ρέντσμπουργκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μέρκελ ισχυρίστηκε πως η ένταξη της χώρας μας στο ευρώ -για την οποία κατηγόρησε τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ- αποτέλεσε την αιτία των προβλημάτων που ξέσπασαν στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

"Ο καγκελάριος Σρέντερ, δέχτηκε την Ελλάδα στο ευρώ, και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και οι δύο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες και αποτέλεσαν αφετηρία για τα σημερινά μας προβλήματα" δήλωσε.

Το Σάββατο είχε ήδη επιτεθεί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) σχετικά με το θέμα αυτό λέγοντας: "Δεν μπορεί αυτοί που δέχθηκαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη να μας λένε σήμερα ότι έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα".

Υπενθυμίζεται ότι ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της στις επερχόμενες εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου Πέερ Στάινμπρουκ κατηγορεί την Μέρκελ ότι δεν είναι απόλυτα ειλικρινής απέναντι στους γερμανούς φορολογούμενους αναφορικά με την κρίση και την πολιτική της διαχείριση.

Διαβάστε: Σόιμπλε: Στα 11 δισ. η νέα βοήθεια για την Ελλάδα

Ελληνική απάντηση


Την υπενθύμιση ότι ήταν η Γερμανία αυτή που πρώτη παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας, έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Αθήνα 9.84", απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το σχόλιο της Μέρκελ περί των συνθηκών της ελληνικής ένταξης στο ευρω.

Ο κ. Κούρκουλας παρατήρησε ότι "η συζήτηση για τη δομή και την αρχιτεκτονική του ευρω, είναι μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και τώρα όλοι γνωρίζουν πως το ευρωσύστημα παρουσιάζει αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν", υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η ευθύνη της χώρας μας έγκειται στο ότι "βεβαίως, η Ελλάδα δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, από τη στιγμή που εντάχθηκε στην ευρωζώνη".

Αναφορικά με τις γερμανικές εκλογές και τις επιπτώσεις τους στα καθ' ημάς, δήλωσε πως δεν ανησυχεί για τις "επιπτώσεις των προεκλογικών ρητορειών" στα θέματα που σχετίζονται με τη χώρα μας, δεδομένου ότι "έχουν ήδη συμφωνηθεί πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της ευρωζώνης και της Ελλάδας".

Spiegel: Η ελληνική κρίση τραυματίζει την Μέρκελ

Την άποψη πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να πλήξει ανεπανόρθωτα την προεκλογική εκστρατεία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ διατυπώνει σε άρθρο του το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό "από τη στιγμή που η καγκελάριος αναγκάστηκε πρόσφατα να παραδεχτεί πως η Ελλάδα ίσως και να χρειαστεί κι άλλο ένα πακέτο διάσωσης, αυτό ενδέχεται να «τραυματίσει» τη φήμη της ως μιας ικανού μάνατζερ κρίσεων, ενόψει των επικείμενων γερμανικών εκλογών".

"Για μια ακόμη φορά, η Μέρκελ αναγκάστηκε να επωμιστεί τον αντιδημοφιλή ρόλο που είχε όλον αυτόν τον καιρό της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης: του να ξεπερνάει διαρκώς τις κόκκινες διαχωριστικές γραμμές", επισημαίνει το Spiegel.

Και προσθέτει: "Η καγκελάριος αρχικά είπε πως η Γερμανία δεν θα στείλει στην Ελλάδα ούτε ένα σεντ ως οικονομική βοήθεια. Μετά, διαβεβαίωσε τους Γερμανούς πως τα χρήματα για την διάσωση της ευρωζώνης θα ήταν προσωρινά. Στο τέλος αρνήθηκε πως η Ελλάδα θα δεχτεί κι ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης. Κάθε φορά, αναγκαζόταν να αθετεί τις κατά καιρούς υποσχέσεις της και κάθε φορά το ποσό που η Γερμανία αναγκαζόταν να δίνει ως υποστήριξη του μηχανισμού διάσωσης ήταν ολοένα και μεγαλύτερο".

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου