Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ενημέρωση πολιτών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών



Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς του πολίτες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών έχοντας στόχο την εξάλειψη του κινδύνου πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και κυρίως για την ανθρώπινη ζωή , τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων και την μείωση του αριθμού των  αγροτοδασικών πυρκαγιών,  σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Eλληνική Nομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό με πρόθεση ή αμέλεια, προβλέπονται τα παρακάτω:

1.      Αυτεπάγγελτα, συντάσσεται δικογραφία από το Ανακριτικό τμήμα της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την σύλληψη του δράστη/δραστών (άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.).
2.      Ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα), σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία(άρθρο 243 παρ. 2 του Κ.Π.Δ.) και ορίζεται δικάσιμη.
3.      Επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις συμφώνα με τον Ποινικό Κώδικα: α) φυλάκιση από 2 χρόνια έως και ισόβια, β) χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως και 150.000 ευρώ (άρθρα 264, 265 και 266 του Π.Κ.).
4.      Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. καύση σιτοκαλαμίων , υπολειμμάτων καλλιέργειας καλαμποκιού , ρυζιού κτλ ή η πυρκαγιά έχει τεθεί με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου (άρθρο 9 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).
5.      Υποχρεούνται οι παραπάνω, να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) (άρθρο 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).
6.      Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση, αυτόματα κηρύσσεται ως αναδασωτέα από την Διεύθυνση Δασών (Δασαρχείο) (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).
7.      Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξηςτης αναδασωτέας έκτασης (άρθρο 105-107 του Ν.Δ.86/1969) και απαγορεύεται στο έξης η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν. Οι παραβάτες τιμωρούνται επιπλέον, μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν.998/1979).

Οι περιπτώσεις τυχαίας εκδήλωσης πυρκαγιάς εκτιμάται  στατιστικά σε ποσοστό της τάξης του 5% ενώ το υπόλοιπο ποσοστό , το  95% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο. . .
 Ο κίνδυνος για ξένες περιουσίες από την ανεξέλικτη μετάδοση μιας πυρκαγιάς  και κυρίως ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή είναι υπαρκτός και δεν πρέπει να τον αγνοούμε .
Κάθε καλοκαίρι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις αγροτοδασικές πυρκαγιές είναι δραματικές υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής όλων .  
Η φύση είναι η ζωή μας, μην την καταδικάζουμε. . .
Ας αλλάξουμε συνήθειες, ας γίνουμε πιο υπεύθυνοι, πιο προσεκτικοί κάθε στιγμή,  ίσως προλάβουμε το κακό . . .
Σε κάθε ένδειξη εκδήλωσης πυρκαγιάς στο ύπαιθρο καλέστε στο 199 τηλέφωνο αναγγελίας πυρκαγιάς για όλη την επικράτεια .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου