Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Γ.Καρασμάνης: «Μόνη λύση αυτόνομη λειτουργία των νοσοκομείων Έδεσσας & Γιαννιτσών»



Αντιδράσεις για άλλη μια φορά, προκαλεί η απόφαση για τον καθορισμό της έδρας των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών. Παράλληλα δε, οι κατά καιρούς αλλαγές της έδρας – και, μάλιστα, με διόλου πειστικά επιχειρήματα - δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για επιτήδειους, (αν δεν τις προκαλούν οι ίδιοι) να επιδίδονται στα γνωστά τοπικιστικά αλλά και μικροπολιτικά παιχνίδια.
          Στις 31/12/2012, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τα δύο προαναφερθέντα Νοσοκομεία, ενοποιούνται σε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο, με έδρα την Έδεσσα...
απόφαση που η δημοσιοποίησή της προκαλεί έντονες αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Γιαννιτσών. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν από ενάμιση χρόνο (28/7/2011), με απόφαση του προκατόχου σας που όριζε ως έδρα τα Γιαννιτσά και προκαλούσε – τότε – τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της Έδεσσας. Ο λόγος αυτών των αντιδράσεων είναι ότι οι κάτοικοι των περιοχών απ΄ όπου ¨αφαιρείται¨ η έδρα, φοβούνται ότι θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το νοσοκομείο «τους», γεγονός που προκαλεί την αναβίωση παλαιών τοπικιστικών συνδρόμων.
          Προσωπικά, όπως κατ΄ επανάληψη έχω τονίσει, δεν με ενδιαφέρει αν η ¨έδρα¨ θα είναι εδώ, εκεί, ή οπουδήποτε, αρκεί και τα δύο Νοσοκομεία, να λειτουργούν απρόσκοπτα και ισότιμα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όχι μόνον στους κατοίκους του Νομού μας, αλλά και των πέντε όμορων Νομών που επίσης εξυπηρετούν.
          Προκύπτει όμως και το εύλογο ερωτηματικό για κάθε καλόπιστο πολίτη: Πώς γίνεται, κάθε λίγο και λιγάκι, να αλλάζει η έδρα; Και πόσο πειστικό μπορεί να είναι – για τους κατοίκους και των δύο επαρχιών - το ¨επιχείρημα¨ ότι αυτό γίνεται με ¨κριτήριο¨ τις… αυξομειώσεις των κλινών, τη μια φορά υπέρ της μιας πόλης και την επόμενη υπέρ της άλλης;
           ΕΠΕΙΔΗ, θεωρώ ανεπίτρεπτο για μια ευνομούμενη Πολιτεία, με ¨επιχειρήματα¨ επιεικώς αστεία (όπως… αριθμοί κρεβατιών που μπορούν να αυξομειώνονται από τη μια μέρα στην άλλη) να αλλάζουν σαν πουκάμισα οι έδρες Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
          ΕΠΕΙΔΗ, τέτοιες μεθοδεύσεις, είναι βούτυρο στο ψωμί εκείνων που με την αναβίωση τοπικιστικών συνδρόμων και με μικροπολιτικά παιχνίδια, επιδιώκουν ανομολόγητα, άνομα οφέλη.
          ΕΠΕΙΔΗ, προσωπικά δεν μπορώ να μπω σε λογική ανάλυσης στατιστικών στοιχείων ως αναρμόδιος να τα επικαλεστώ. 
          
ΠΡΟΤΕΙΝΩ 
Να συγκροτηθεί από αδιάβλητους υπηρεσιακούς παράγοντες – και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ – Επιτροπή, που θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και θα τα αξιολογήσει. Ταυτόχρονα δε να διευκρινιστεί αν έχει βάση αυτό που χρησιμοποιείται ως σπέκουλα από τους επιτήδειους, ότι όταν ένα Νοσοκομείο έχει την έδρα, έχει και αναβαθμισμένες υπηρεσίες.  

          ΕΠΕΙΔΗ όμως, ο Νομός μας παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα και σχεδόν πανελλήνια… αποκλειστικότητα, η μεν Έδεσσα να είναι η πρωτεύουσά του αλλά τα Γιαννιτσά να είναι η μεγαλύτερη πόλη του.
          ΕΠΕΙΔΗ, η Κυβέρνηση, αναγνωρίζουσα αυτήν την ιδιαιτερότητα, άφησε κατ΄ εξαίρεση στην Πέλλα να λειτουργούν αυτόνομα δύο Δ.Ο.Υ.  
           ΖΗΤΩ
 1.     Να ισχύσει το ίδιο και εδώ: Να επιδείξει δηλαδή η Κυβέρνηση την ίδια ευαισθησία όπως με τις Δ.Ο.Υ., και τα δύο Νοσοκομεία που είναι καταξιωμένα στη συνείδηση όλων, να παραμείνουν αυτόνομα με δική του έδρα το κάθε ένα.
2.     Προκειμένου να κοπάσει ο σημερινός αναβρασμός και επειδή λέγονται πολλά, ζητώ επίσης, να μου κατατεθούν οι εισηγήσεις της Διεύθυνσης της  3ης Υ.ΠΕ. (Υγειονομικής Περιφέρειας) Μακεδονίας για την πρώτη απόφαση (του 2011) και για την τελευταία (του 2012). Να χυθεί ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ σε όλες τις διαδικασίες και αν διαπιστωθούν παρατυπίες ή/και σκοπιμότητες, να επιληφθούν με τη δέουσα αυστηρότητα τα αρμόδια όργανα.
 Ακόμη
           ΕΠΕΙΔΗ, όπως προανέφερα τα δύο Νοσοκομεία, έχουν κερδίσει πέραν των συντοπιτών μας, την εμπιστοσύνη και των κατοίκων των πέντε όμορων Νομών.
          ΕΠΕΙΔΗ, αν και βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική περίοδο, με αναγκαίες περικοπές δαπανών, σε θέματα ΥΓΕΙΑΣ δεν επιτρέπονται ΟΥΤΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ

          ΕΡΩΤΑΤΑΙ  Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στη ολοκλήρωση της στελέχωσης των συγκεκριμένων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων:
        Να τοποθετηθούν – όπου δεν υπάρχουν - Διευθυντές στις κλινικές και των δύο Νοσοκομείων.
        Να συμπληρωθούν τα υπάρχοντα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ΕΡΩΤΩΝ βουλευτής 

Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου