Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Για 15 χρήστες του Twitter ζήτησαν στοιχεία οι ελληνικές αρχές



Αυξημένα κατά 20% ήταν τα επίσημα κρατικά αιτήματα προς τους υπεύθυνους του Twitter το δεύτερο τρίμηνο του 2012, συγκριτικά με τους έξι πρώτους μήνες. Αυτό αποκαλύπτει η δεύτερη έκθεση διαφάνειας που εξέδωσε το κοινωνικό δίκτυο χθες, στην οποία αναφέρεται πως οι κρατικές αρχές ζητούσαν είτε την αποκάλυψη πληροφοριών για χρήστες είτε την αφαίρεση περιεχομένου. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα αιτήματα ήταν λιγότερα από 10, και αφορούσαν τα προσωπικά στοιχεία 15 χρηστών...

Οι αρχές που ήρθαν σε επαφή με το Twitter για κάποιον από τους δύο παραπάνω λόγους ανήκαν σε 30 χώρες από όλο τον κόσμο, με την πλειονότητα των αιτημάτων να προέρχεται από τις ΗΠΑ – και πιο συγκεκριμένα, τα 815 από τα 1.009.

Η δεύτερη έκθεση διαφάνειας αναρτήθηκε στο σάιτ transparency.twitter.com και καλύπτει τη χρονική περίοδο από την 1 Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2012. Σύμφωνα με το Twitter, η δημοσίευσή της έχει σκοπό να «προωθήσει το ελεύθερο και ασφαλές ίντερνετ».

Η στάση που τήρησε το κοινωνικό δίκτυο στα αιτήσεις των αρχών ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, για παράδειγμα, δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα, κάτι που έκανε και στην Γαλλία, τη Γερμανία ή την Τουρκία. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές, ικανοποιώντας το 69% των αιτημάτων τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που η έκθεση παραθέτει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως στο 60% των περιπτώσεων προήλθαν από δικαστήρια. Η πάγια τακτική του Twitter είναι να ενημερώνει τους χρήστες για το ότι ζητήθηκαν στα στοιχεία τους, εκτός εάν το απαγορεύει η απόφαση του δικαστηρίου. Κάτι που συνέβη στο 20% των περιπτώσεων.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου