Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Γ.Καρασμάνης: «Δραματική η κατάσταση που βιώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί μας»



Για τη χειρότερη χρονιά μετά το 2014 στη ροδακινοπαραγωγή, τις εξευτελιστικές τιμές που ¨κρατάνε¨ μέρος της σοδειάς ασυγκόμιστο στα δέντρα, για τα τραγικά λάθη της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου που – εν γνώσει της – παραπλανά τους παραγωγούς ότι θα αποζημιώσει μέσω ΠΣΕΑ τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους από το ρωσικό εμπάργκο,  αλλά και για το τι μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα, μίλησε ο Γιώργος Καρασμάνης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ¨AVENA¨ της Αλεξάνδρειας και στον δημοσιογράφο Τάσο Καμπάνη.  

Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήταν ο μόνος από τους 28 ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προέβλεψε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του τις δραματικές επιπτώσεις για τις εξαγωγές μας από την τότε εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα εμπάργκο, και υπενθύμισε την επί 6 μήνες σκληρή μάχη που έδωσε στην Κοινότητα ώστε να εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών. «Είχαμε αναγάγει αυτήν την υπόθεση σε ¨μείζον εθνικό ζήτημα¨, έχοντας συστρατεύσει τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, αρνηθήκαμε να αρκεστούμε στα ¨ψίχουλα¨ της επισιτιστικής βοήθειας, και καταθέσαμε στην Ε.Ε. πλήρως κοστολογημένο φάκελο για 60 εκατομμύρια», τόνισε με έμφαση ο Γιώργος Καρασμάνης.
Επανέλαβε ότι, όταν ανέλαβε ο κ. Αποστόλου, ο ίδιος του παρέδωσε τον απόλυτα τεκμηριωμένο ¨φάκελο του ροδάκινου¨, τον ενημέρωσε για το πώς πρέπει να διεκδικήσει αποτελεσματικά το καλύτερο για τους παραγωγούς μας και του έτεινε χέρι συνεργασίας για να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή στα πολιτικά μας ήθη. Αλλά ο σημερινός Υπουργός, όχι μόνον δεν ανταποκρίθηκε, όχι μόνον… ξέχασε τον φάκελο στα συρτάρια, αλλά χαρακτήρισε… παράνομες τις αποζημιώσεις και… υπόλογους τους παραγωγούς που τις εισέπραξαν, εκθέτοντας παράλληλα και τη χώρα μας. Δυστυχώς, σ’ αυτό το παιχνίδι της παραπληροφόρησης, ενεπλάκησαν και τοπικά στελέχη – εκλεγμένα και διορισμένα - των δύο Νομών Ημαθίας και Πέλλας. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χρόνια για να καταλάβουν ότι τα χρήματα ήταν απόλυτα νόμιμα, με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαδικασίες κρυστάλλινες.
Είπε ότι η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από το 2014, αλλά ο κ. Αποστόλου, αντί να παραδεχτεί τα τραγικά του λάθη εκείνης της περιόδου, αντί να ανοίξει επιτέλους τον ¨ξεχασμένο¨ φάκελο, αντί να αξιοποιήσει την εμπειρία, τον ανοιχτό δρόμο και το ευνοϊκό κλίμα που η υπουργία Καρασμάνη είχε δημιουργήσει και να διεκδικήσει τη δεύτερη δόση του 2014 και επιπλέον αποζημιώσεις και για το 2015 και για το 2016, υπόσχεται τώρα αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ. Δεν είναι δυνατόν, επί δυόμισι χρόνια Υπουργός, να αγνοεί ότι τα ΠΣΕΑ ενεργοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για ζημιές από καιρικά φαινόμενα που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ! Και ότι δεν καλύπτει απώλειες από χαμηλές τιμές. Αυτό κανείς Υπουργός δεν μπορεί να το αλλάξει! Είναι συνεπώς ωμή κοροϊδία και έλλειψη σοβαρότητας!
Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου γενικότερα για τα ζητήματα που αντιμετώπισε κατά τη σύντομη θητεία του στην ηγεσία του Υπουργείου, ο Γιώργος Καρασμάνης, αποκάλυψε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του βρέθηκαν απέναντι σε σωρεία δύσκολων προβλημάτων.


Όπως είπε, δεν υπήρχε αντιχαλαζική προστασία. Ήταν οι επίπονες διαβουλεύσεις για τη νέα ΚΑΠ – και μάλιστα με καταληκτική ημερομηνία την 1η Αυγούστου του 2014. Η ολοκλήρωση του φακέλου για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, επίσης με καταληκτική ημερομηνία 17 Ιουλίου 2014 – όταν δηλαδή ήταν Υπουργός ενός μηνός και άλλα πολλά. Ειδικά με το τελευταίο ΠΑΑ, εξασφαλίστηκαν 6 δισεκατομμύρια που, πολλαπλασιαστικά, για την αγροτική μας οικονομία θα γίνονταν μέχρι και 24 δις! «Αντιλαμβάνεστε», ανέφερε χαρακτηριστικά, «πόσες ασφαλιστικές εισφορές θα εισπράττονταν, πόσοι φόροι εισοδήματος, πόσος ΦΠΑ, ώστε να είχε αποφευχθεί η σημερινή βαρύτατη φορολόγηση των αγροτών μας»!
Ο πρώην Υπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι ο κ. Αποστόλου έχει αφήσει και αυτά τα τεράστια κοινοτικά κονδύλια αναξιοποίητα στα συρτάρια των Βρυξελλών. Ότι έχασε ανεκμετάλλευτο και το Μέτρο Μ17 με τα 200 εκατομμύρια που προέβλεπε για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ! Δεν διαχειρίστηκε σωστά τη συνδεδεμένη ενίσχυση του συμπύρηνου ροδάκινου, με αποτέλεσμα να χαθούν 3 εκατομμύρια το 2015 και να γυρίσουν στις Βρυξέλλες και άλλα 3 εκατομμύρια το 2016.
Τόνισε ακόμη ότι, μέσα στους έξη μήνες της υπουργίας του, λύθηκαν προβλήματα δεκαετιών – γεγονότα καταγεγραμμένα επίσημα στο site του Υπουργείου.  Ότι ήταν έτοιμος να αλλάξει και τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά ¨τον πρόλαβε¨ η αλλαγή της Κυβέρνησης. Ωστόσο και αυτό το έργο που επιτεύχθηκε σε τόσο σύντομο διάστημα, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Είπε μάλιστα ότι τον τιμά ιδιαίτερα που το αναγνωρίζει αυτό ο πολύπειρος πρώην Υπουργός κ. Χατζηγάκης, ο οποίος στο βιβλίο του αναφέρει ότι «ο μόνος Υπουργός που ενδιαφέρθηκε σοβαρά και υπεύθυνα είναι ο Γιώργος Καρασμάνης»! Επ’ αυτού μάλιστα, ο Γιώργος Καρασμάνης υπενθύμισε ότι για το πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων, αρνήθηκε να ζητήσει την επιστροφή τους από τους παραγωγούς και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ακύρωση της απόφασης. Ενώ, ο κ. Αποστόλου, τον Δεκέμβρη του 2015 κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για να πάρει πίσω τα χρήματα από τους παραγωγούς – προδικάζοντας αυθαίρετα την απόφαση του Δικαστηρίου που εκδόθηκε τρεις μήνες μετά, τον Μάρτη του 2016.
Για τη σημερινή δραματική κατάσταση που έχει φέρει σε απόγνωση τους ροδακινοπαραγωγούς μας, ο Γιώργος Καρασμάνης είπε ότι, όντως, είναι μεγάλη η ζημιά από το εμπάργκο. Αλλά, ακόμη και τώρα οι ευθύνες του κ. Αποστόλου είναι τεράστιες και προφανείς. Δεν έδειξε καμία προθυμία και εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα για να ανοίξουμε νέες αγορές στην παραγωγή μας. Ούτε ένα συντονιστικό όργανο προς αυτό το σκοπό. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος ως Υπουργός είχε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το Μέτρο Μ5 με 25 εκατομμύρια για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών Ομάδων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Και αυτό το μέτρο το έχει αφήσει στα συρτάρια ο κ. Αποστόλου. Όπως έχει ¨ξεχάσει¨ και τις έτοιμες προτάσεις/τροπολογίες που του κατέθεσε όταν παρέδωσε το Υπουργείο: Μεταξύ αυτών, να μπορούν οι πληγέντες παραγωγοί μας να συμψηφίζουν εισφορές της τελευταίας χρονιάς, με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται!
Τώρα, πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια για τα οπωροκηπευτικά. Κυρίως να δοθεί η στρεμματική ενίσχυση. Δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό οφείλει να κάνει ο κ. Αποστόλου, αντί να κοροϊδεύει τους παραγωγούς υποσχόμενος… αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ που κανείς Υπουργός δεν μπορεί να δώσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου