Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Σαμαράς: Συνταγματική αναθεώρηση για να σωθεί το πολιτικό σύστημα


Η έξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης, επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τάχθηκε υπέρ ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα δημιουργεί προοπτικές επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς «προτού καν εμφανισθεί η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας, το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε ήδη χρεοκοπήσει συστημικά».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τα στελέχη που επεξεργάζονται τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση να σε ρήξεις με τις κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές και τα προσωπικά συμφέροντα που δεν επιθυμούν την αλλαγή. "Δεν θέλω αυτή η αναθεώρηση να είναι όπως οι προηγούμενες. Θέλω αυτή η αναθεώρηση να στοχεύσει στην καρδιά της παθογένειας του συστήματος και να δημιουργήσει συνθήκες δημιουργικών ανατροπών στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στην Προστασία του Περιβάλλοντος, δηλαδή στο σύνολο της πολιτικής μας ζωής", είπε.

Ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, λέγοντας ότι η αναθεώρηση δεν πρέπει να γίνει ερήμην της κοινωνίας.

Ανέφερε ότι πρέπει να αντανακλά τη βούληση της "κοινωνικής πλειονότητας" και εκτίμησε ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της τραυματισμένης σχέσης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα.

"Η μέχρι σήμερα κυρίαρχη 'αυθεντία' του πολιτικού κόσμου πρέπει να υποχωρήσει έναντι του κοινωνικού συνόλου", σημείωσε.

Έθεσε ως προτεραιότητες για την επιτροπή την επεξεργασία προτάσεων για:

• Το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας

• Τον ουσιαστικό διαχωρισμό της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία

• Τον εκλογικό νόμο

• Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού («πόθεν έσχες»)

• Την ποινική ευθύνη των υπουργών και των βουλευτών

• Την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης

• Τη συμβολή και όχι αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου