Τρίτη 5 Απριλίου 2011

10 δισ. οφειλές στα Ταμεία


Αποκαλυπτικά αλλά και άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, για τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων σε έσοδα.

Το υπουργείο υπολογίζει πως το ΙΚΑ θα χάσει μέσα στο 2011, 700 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και πρόσθεσε πως κάθε μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας, το ΙΚΑ χάνει 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κουτρουμάνης αποκάλυψε πως οι οφειλές προς το ΙΚΑ, φτάνουν τα 5,9 δισ. ευρώ, προς τον ΟΑΕΕ τα 3,9 δισ. Και προς τα υπόλοιπα ταμεία το 1 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν πως το 33% των αγροτών δεν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές. Στο 36% είναι το ποσοστό των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που δεν πληρώνουν για την ασφάλιση τους, ενώ το ΙΚΑ αναφέρει πως το 27% των εργοδοτών δεν πληρώνει τις εισφορές των εργαζομένων του.

Την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, προχωρούν σε αξιοποίηση ακινήτων. Το ΙΚΑ αποφάσισε να αξιοποιήσει 14 ακίνητα στην Αττικής, ενώ άλλα διακόσια αναμένεται να πάρουν σειρά.

Στην πρώτη ομάδα των ακινήτων του ΙΚΑ περιλαμβάνονται τα “φιλέτα” της ακίνητης περιουσίας του, η οποία στο σύνολο της έχει εμπορική αξία περίπου 1,5 δισ. Ευρώ.

Στα 14 πρώτα περιλαμβάνονται κτίρια στην Πανεπιστημίου, στην πλατεία Συντάγματος καθώς και κτίρια στον Πειραιά και τα βόρεια προάστια. Στόχος είναι η ενίσχυση των αποθεματικών των ταμείων, τα οποία λόγω κρίσης έχουν αδειάσει.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε τον Ιανουάριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διοικητής του ΙΚΑ, οι απώλειες για το 2010 ήταν περίπου 1 δισ. Ευρώ, εξαιτίας της μείωσης χαρτοφυλακίου του σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.

Η “έκρηξη” της ανεργίας το 2010 προκάλεσε απώλειες 3 δισ ευρώ καθώς μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές. Το Ινστιτούτο Εργασία της ΓΣΕΕ προβλέπει πως το 2011 το ΙΚΑ θα χάσει εξαιτίας της ανεργίας πάνω από 3,7 δισ ευρώ.

Η διοίκηση του Ταμείου αναγκάστηκε πριν από τρεις ημέρες να βάλει ως ενέχυρο μετοχές αξίας 900 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει μέσω αγοράς repos την αναγκαία ρευστότητα για να πληρώσει συντάξεις Απριλίου, Μαΐου και το δώρο Πάσχα.

Πηγή www.megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου