Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Στο μηχανισμό στήριξης και η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία θα γίνει τελικά η τρίτη χώρα που υπάγεται στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η προσφυγή συνέπεσε χρονικά με την τελευταία συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας πριν τη διάλυσή

ου ενόψει των πρόωρων εκλογών


Δραματική τροπή παίρνει ο προεκλογικός αγώνας στην Πορτογαλία. Εξηγώντας τους λόγους της προσφυγής της χώρας του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επέρριψε τις ευθύνες στην αντιπολίτευση:

"Η απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στο κοινοβούλιο χειροτέρευσε δραματικά την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η απόρριψη του προγράμματος, το οποίο είχαν χαιρετίσει και στηρίξει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ήταν το χειρότερο μήνυμα που μπορούσε να στείλει η χώρα στις χρηματαγορές και τους διεθνείς οργανισμούς. Λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή".
Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο Σόκρατες τόνιζε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου η Πορτογαλία να μην αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια: "Είμαι αποφασισμένος να προστατεύσω την Πορτογαλία από τα σενάρια εξωτερικής βοήθειας. Εάν υπαχθούμε σε ένα πρόγραμμα βοήθειας είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε όλα εκείνα τα μέτρα που συνεπάγεται η βοήθεια. Θα ήταν ένα πολύ πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα λιτότητας από εκείνο που προτείναμε εμείς".

Πηγή www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου