Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Συμφωνίες για απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου


Σημαντικές συμφωνίες για απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και για επισκευές πλοίων στην Ελλάδα, υπέγραψαν Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην Μπακού.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, ελληνικές διπλωματικές πηγές, τόνιζαν προς «Το Βήμα», ότι πρόκειται για συμφωνία εξαιρετικά συμφέρουσα για την Ελλάδα, αφού έως τώρα η χώρα μας αγόραζε ποσότητες αερίου μέσω Τουρκίας. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται η Τουρκία και οι μεσάζοντες, ανέφερε η ίδια πηγή.

Αζέροι επίσημοι δήλωσαν από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι σκοπεύουν να πωλούν 0,7 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα. Ο Αζέρος Πρόεδρος δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας ότι «Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται να αυξήσει τις ποσότητες που προμηθεύει στην Ελλάδα και θέλει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τις δυνατότητες διαμετακόμισης αερίου μέσω Ελλάδας». Το Αζερμπαϊτζάν παρήγαγε 26,2 δις. κυβικά μέτρα αερίου το 2010, αυξημένα κατά 11,2% σε σχέση με το 2009.

Για τις συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας με τους Αζέρους, δίνει λεπτομέρειες, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Ι. Διαμαντίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Μπακού.

Πηγή www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου