Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ανατροφοδοτούν τα σενάρια αναδιάρθρωσης οι γερμανικοί Financial Times


Σύμφωνα με τους Financial Times της Γερμανίας, υπάρχει αλλαγή στη στάση της ευρωζώνης σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, ανατροφοδοτώντας έτσι τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων επιβεβαιώνουν ότι δεν αποκλείεται πλέον μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ πρόθυμος να σκεφτεί κάτι τέτοιο εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο λόγος που επικαλείται για αυτή την αλλαγή στάσης στις χώρες της ευρωζώνης είναι ότι αμφισβητείται όλο και περισσότερο η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει μέσα στο 2012 στις αγορές, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ένα μέρος του χρέους της. Αν και, όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, στην περίπτωση αυτή θα ήταν πολύ υψηλές οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού κράτους, τις οποίες θα έπρεπε να καλύψουν χώρες της ευρωζώνης.

Όσο για μια ενδεχόμενη παράταση και αύξηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, αυτό είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και να εξηγηθεί πολιτικά στις χώρες της ευρωζώνης, αναφέρουν οι γερμανικοί FT, ισχυριζόμενοι παράλληλα, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι διατεθειμένος να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης παρά τις διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Οι Financial Times Deutschland ισχυρίζονται ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπληττε και άλλες προβληματικές χώρες. Στις αγορές θα άρχιζαν οι εικασίες για το εάν θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ θα αυξανόταν τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας των ομολόγων τους.

«Τα προβλήματα των τριών αυτών χωρών είναι αλληλένδετα. Το ζητούμενο είναι να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό», υποστηρίζεται στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τους FTD.

Πηγή www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου