Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κυβέρνηση - Ν.Δ. κατά του αντιπρόεδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης κ. Αρίντς


Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν τα άκρως υποτιμητικά και προσβλητικά σχόλια για την Ελλάδα, στα οποία προέβη χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας και υπουργός Επικρατείας, Μπουλέντ Αρίντς. Σε ομιλία του στην Ούρφα, στο πλαίσιο σεμιναρίου για τον περιφερειακό Τύπο, ο κ. Αρίντς αναφέρθηκε στην οικονομική συγκυρία και επισήμανε: «Η Τουρκία αναπτύχθηκε το 2010 με ρυθμό 9,8%. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ, πολλές χώρες είναι πνιγμένες στα χρέη. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία πέφτουν κυβερνήσεις». Συνεχίζοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη χώρα μας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα χρωστά σχεδόν ένα τρισ. δολάρια. Σε λίγο θα ανοίξουν μαντίλια για να ζητιανεύουν. Σε όλα τα εργοστάσια έχει σταματήσει η παραγωγή. Βάλανε πωλητήριο στα εργοστάσιά τους και κανείς δεν τα αγοράζει», πρόσθεσε. Ακολούθως, δήλωσε ότι η Τουρκία κατάφερε με τον ρυθμό ανάπτυξής της να ξεπεράσει πολλές χώρες και ότι αυτό αποτελεί επίτευγμα της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού.

Με καθυστέρηση η ελληνική απάντηση

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε με δύο ημέρες καθυστέρηση, καθώς οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου έγιναν το Σάββατο. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, χαρακτήρισε στερούμενες αλήθειας και σοβαρότητας τις απόψεις του κ. Αρίντς. «Εικάζουμε ότι δεν αποτελεί θέση της τουρκικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ακολούθως, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και της ΟΝΕ και, παρά την πρόσκαιρη κρίση, διατηρεί βιοτικό επίπεδο ζηλευτό για πολλές άλλες χώρες. «Η δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας σαφώς και είναι υπαρκτή, αλλά χάρη στην αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού θα επέλθει ανάταξη της οικονομίας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Στις δηλώσεις του κ. Αρίντς απάντησε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «ιταμή πρόκληση», ενώ συνέδεσε τις δηλώσεις με τις ελληνοτουρκικές διαφορές: «Ας γνωρίζει ο Τούρκος αντιπρόεδρος ότι καμιά δυσκολία δεν πρόκειται να μας κάνει να απεμπολήσουμε την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων». Εστρεψε, δε, τα βέλη του και προς την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η μόνιμη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί, οδηγεί σε επαίσχυντες δηλώσεις».

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη για την Αθήνα. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τις συνδέουν με το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο ανάλογο ύφος σε δηλώσεις.

Πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου