Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τσέχοι αρχαιοκάπηλοι «όργωναν» τα αρχαία της Πέλλας (φώτο)



Δεν  μας έφταναν οι ντόπιοι επιτήδειοι  που ξεπουλάνε όσο- όσο την  πολιτιστική μας κληρονομιά, πλάκωσαν  ακόμη και… Τσέχοι αρχαιοκάπηλοι  και μάλιστα αλώνιζαν σε έναν  από τους πιο πλούσιους σε  ευρήματα αρχαιολογικούς χώρους  της Ελλάδας, την Πέλλα!

Άνδρες  της Τροχαίας Γιαννιτσών ήταν αυτοί που έβαλαν φρένο στην παράνομη δραστηριότητα των τριών αρχαιοκαπήλων ηλικίας 35, 36 και 39 χρόνων, όταν σταμάτησαν τυχαία για έλεγχο το αυτοκίνητό τους στη Νέα Πέλλα και ανακάλυψαν μέσα 14 μεταλλικά μικροαντικείμενα τα οποία αποδείχθηκε ότι εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας των αρχαιοτήτων!


Οι δράστες  είχαν εφοδιαστεί με τρεις ανιχνευτές μετάλλων, δυο φτυάρια, μια τσάπα, δυο μαχαίρια και έναν φακό με τα οποία έκαναν παράνομες λαθρανασκαφές σε σημεία που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη. Αναζητούσαν κυρίως αρχαία νομίσματα, γι’ αυτό είχαν μαζί τους ένα βιβλίο αρχαιολογικών θεμάτων που χρησιμοποιείται για την τεκμηρίωση των νομισμάτων! Μάλιστα, είχαν και μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για να φωτογραφίζουν τα ευρήματά τους.



Ειδικότερα, στη Νέα Πέλλα, σε αστυνομικό έλεγχο του Ι.Χ. Επιβατηγού αυτοκινήτου που επέβαιναν οι προαναφερόμενοι βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  •  (3) ανιχνευτές μετάλλων,
  •  (2) φτυάρια,
  •  (1) τσάπα,
  •  (2) μαχαίρια,
  •  (1) φακός,
  •  (1) ψηφιακή φωτογραφική μηχανή,
  •  (1) βιβλίο αρχαιολογικών θεμάτων που χρησιμοποιείται για την τεκμηρίωση των αρχαίων νομισμάτων και
  •  (14) μεταλλικά μικροαντικείμενα που εμπίπτουν στο Νόμο περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς .


Τα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στην ΙΖ’ Εφορεία Κλασσικών & Προϊστορικών Αρχαιοτήτων για να χρονολογηθούν και οι τρεις Τσέχοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών, ενώ το αυτοκίνητο που επέβαιναν κατασχέθηκε. Η Ασφάλεια συνεχίζει την προανάκριση για να εξακριβώσει πού έσκαβαν οι δράστες και σε ποιους σκόπευαν να πουλήσουν τις αρχαιότητες που βρήκαν.

Ακολουθούν φωτογραφίες με τα ευρήματα που βρέθηκαν στην κατoχή των 3 δραστών:




protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου