Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Πεντάμηνες συμβάσεις και μισθός 625 ευρώ!

Ασπιρίνες αντί ισχυρού αναισθητικού δίνει στο «αδηφάγο τέρας» της ανεργίας η κυβέρνηση. Από τα προγράμματα απασχόλησης που παρουσιάστηκαν χθες στην κυβερνητική επιτροπή, μόνο ένα έχει άμεση εφαρμογή και μάλιστα έρχεται με καθυστέρηση 5 μηνών από τότε που είχε εξαγγελθεί! 
Πρόκειται για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που αφορά 55.000 έως 70.000 ανέργους
οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ στους Δήμους με 5μηνες συμβάσεις και μισθό 625 ευρώ (μικτά). Το εν λόγω πρόγραμμα θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται από το… Πάσχα. Αλλά η κυβερνητική γραφειοκρατία και οι τοπικές αντεγκλήσεις (σ.σ. για τους ανέργους που θα μπορεί να «βολέψει» ο κάθε δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή τοπικός παράγοντας) έφεραν τροποποιήσεις και πλέον οι προτάσεις που θα υποβάλουν οι ανάδοχοι φορείς (π.χ. Δήμοι, επιμελητήρια, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) θα περάσουν από ΑΣΕΠ ως προς τον έλεγχο των προϋποθέσεων (διάστημα ανεργίας, κοινωνικά κριτήρια, κ.ά.). Η ουσία είναι πως και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έβαλε το «κάρο μπροστά από το άλογο» και έφτασε Αύγουστος χωρίς να έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη!
Και όλα αυτά, με μια ανεργία που επίσημα βρίσκεται στο 15,8% (ενώ ανεπίσημα μετά τον Οκτώβριοι θα προσεγγίζει στο 19%) και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα φτάσει στο 16,4% το 2012!
Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στη χθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση:
1. Ως το καλοκαίρι του 2012 εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 400.000 εργαζόμενοι μέσα από προγράμματα α) διατήρησης θέσεων εργασίας (για 200.000 εργαζόμενους με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών) και β) κατάρτισης εντός του χώρου εργασίας (άλλοι 200.000 εργαζόμενοι). 
2. Αυτή τη στιγμή είναι ήδη σε εξέλιξη προγράμματα διατήρησης περίπου 450.000 θέσεων εργασίας που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2011. 
3. Αρχές Σεπτεμβρίου ο ΟΑΕΔ θα ανακοινώσει άλλα 8 προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στα οποία περιλαμβάνεται και η «Επιταγή επανένταξης» στην απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και η πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, η κατάρτιση εργαζομένων, κ.ά.
4. Από 1η Οκτωβρίου αλλάζουν και τα προγράμματα κατάρτισης και πλέον οι άνεργοι που θα μπορούν να επιλέγουν φορέα και αντικείμενο κατάρτισης (ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κ.λπ.).
Οσο για το πού θα βρεθούν λεφτά για να στηρίξουν αυτά τα «ήπιας μορφής» προγράμματα απασχόλησης, απέναντι σε μια ανεργία που σαρώνει την ελληνική οικονομία, το υπουργείο «ποντάρει» στο ΕΣΠΑ και κυρίως στα κονδύλια που δεν μπορούν να απορροφηθούν από άλλα υπουργεία! Το σύνολο των πόρων υπολογίζεται μεταξύ 2,7 δισ. ευρώ και 3,9 δισ. ευρώ. 
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ


 πηγη  adesmeytos.gr

2 σχόλια:

  1. έχει καμιά σύμβαση 5μηνη για ΔΕ οικονομίας και διοίκησης στο δήμο πέλλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψάχνω για καμία 5μηνη σύμβαση στο τομέα οικονομία και διοίκηση για τον νομό πέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή