Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε χθες επίθεση προσωπικά κατά του Γ. Παπανδρέου για κωλυσιεργία στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, προκαλώντας, πάντως, τη δηκτική αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος καταλόγισε στη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά «σύγχυση».

Η παραμονή της κυβέρνησης στις «επάλξεις» λόγω των δεσμευτικών υποχρεώσεων ως τα τέλη Αυγούστου και η «κινητικότητα» των κυβερνητικών στελεχών υποχρεώνει και τη ΝΔ να εντείνει την αντιπολιτευτική της δράση...
 
με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί οι τόνοι της αντιπαράθεσης για το θέμα των ταξί να υποχώρησαν αισθητά, προκειμένου να σταλεί ένα κοινό «σήμα» στους αυτοκινητιστές, ωστόσο η πολιτική κόντρα κυβέρνησης και ΝΔ επεκτάθηκε χθες σε δύο πεδία: ΕΣΠΑ και τουρισμό.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος δεν έχει χαλαρώσει την «εκλογική ετοιμότητα» του κόμματος -παρά τη φαινομενική απομάκρυνση του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών- εξαπέλυσε χθες επίθεση προσωπικά κατά του Γ. Παπανδρέου για κωλυσιεργία στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, προκαλώντας, πάντως, τη δηκτική αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Ζοζέ Μπαρόζο της συμφωνίας για την περαιτέρω μείωση του ποσοστού της εθνικής συμμετοχής, ο κ. Σαμαράς επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κινητοποιήθηκε μόνο αφού της το υπέδειξαν οι ξένοι» και τον πρωθυπουργό για «προκλητική αδράνεια και αδιαφορία».
Ανενεργά 18 δισ. ευρώ
«Μάταια προσπαθώ, 20 μήνες τώρα, να πείσω την κυβέρνηση να βάλει μπροστά τα έργα του ΕΣΠΑ», είπε ο κ. Σαμαράς που σημείωσε ότι «αντί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς, τους αδρανοποίησε» και έτσι «ένα ποσό περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ παρέμεινε προκλητικά ανενεργό». Προτίμησαν είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κόβουν μισθούς και συντάξεις και άφησαν ανεκμετάλλευτη μια πραγματική ευκαιρία για επανεκκίνηση της οικονομίας. Καταλήγοντας ρώτησε τον κ. Παπανδρέου «ποιος φέρει την ευθύνη» και «ποιος θα απολογηθεί» για την προκλητική αδιαφορία και ανικανότητα.

Δηκτική ήταν η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος καταλόγισε στη ΝΔ και τον Αν. Σαμαρά «σύγχυση», επειδή όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του δεν επαληθεύονται τα «καταστροφολογικά σενάρια» στα οποία στήριξαν την αντιπολιτευτική τακτική τους. Επί της ουσίας των επικρίσεων του προέδρου της ΝΔ ο κ. Χρυσοχοΐδης παραπέμπει για απαντήσεις στις «αντικειμενικές διαπιστώσεις» για το ΕΣΠΑ, που περιλαμβάνονται Ετήσια Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Παραθέτει μάλιστα το ακριβές απόσπασμα της έκθεσης που αναφέρει ότι «Τα πρόσφατα επιτεύγματα (σ.σ. της ελληνικής κυβέρνησης) προς την κατεύθυνση της ταχύτερης απορρόφησης των διαρθρωτικών κονδυλίων της Ε.Ε., τα οποία ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 9% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2007-13, είναι ευπρόσδεκτα και πρέπει να συνεχιστούν. Η αύξηση της απορρόφησης στο 18%, στο τέλος του 2010, σε σύγκριση με τα ποσοστά απορρόφησης που κυμαίνονταν κάτω από 4% το 2009, αντικατοπτρίζει την έως τώρα πρόοδο που έχει σημειωθεί με την άρση των ρυθμιστικών και οργανωτικών εμποδίων για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων».

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου