Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Η υψηλή παγκόσμια παραγωγή καθορίζει τις τιμές βάμβακος


Μια εξομάλυνση της αγοράς στο βαμβάκι, εξαιτίας της αύξησης στην παγκόσμια παραγωγή προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού (ICAC) στην τελευταία ανάλυση της.
Η καλλιεργητική περίοδος 2010/2011 αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά του προϊόντος, καθώς η μέση τιμή του δείκτη Cotton A έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 164 σεντς ανά λίμπρα, τιμή υπερδιπλάσια από την περίοδο 2009/2010. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αναλυτές αποφεύγουν να προχωρήσουν σε μια σαφή εκτίμηση για τα επίπεδα τιμών της νέας χρονιάς, ενδεικτικό της αστάθειας που επικρατεί.

Όσον αφορά τις τιμές του προϊόντος, χαρακτηριστικό είναι ότι το βαμβάκι πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε στα 80 σεντς ανά λίμπρα, έφτασε στα εντυπωσιακά επίπεδα των 219 σεντς ανά λίμπρα, σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ, και πλέον έχει ξεκινήσει τη διορθωτική του πορεία.
Οι τιμές της αγοράς για τα συμβόλαια της νέας σοδειάς έχουν επιτρέψει στα 100 σεντς ανά λίμπρα και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική παραγωγή εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση.
Καθοριστικός παράγοντας που έχει συμβάλει στη διόρθωση των τιμών στο βαμβάκι είναι η μείωση της ζήτησης από την Κίνα. Τα κλωστήρια της ασιατικής χώρας καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος τα αυξημένα επιτόκια έχουν περιορίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η παγκόσμια παραγωγή την καλλιεργητική περίοδο 2011/2012 αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% στους 26,9 εκατ. τόνους, αφού πολλοί παραγωγοί δελεάστηκαν από τις πολύ καλές τιμές της περσινής χρονιάς. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί στις κυριότερες χώρες καλλιέργειας, με μοναδική εξαίρεση τις ΗΠΑ, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα ξηρασίας. Αντίθετα σε πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσει η παραγωγή βαμβακιού στην Ινδία και την Αυστραλία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία εκτίμηση της ICAC έχει μειώσει τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια παραγωγή κατά 500 χιλιάδες τόνους, εξαιτίας της διαφαινόμενης μειωμένης παραγωγής των ΗΠΑ. Αυξημένη θα είναι όμως και η παγκόσμια κατανάλωση, η οποία κινείται σταθερά ανοδικά τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος υπολογίζεται στο 2%, αφού η κατανάλωση θα αγγίξει τους 25 εκατ. τόνους, ενώ οι αναλυτές ισχυρίζονται πως θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερη εάν δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός από τις φθηνότερες συνθετικές ύλες.
Το ισοζύγιο για την επόμενη περίοδο αναμένεται να είναι θετικό, γεγονός που σημαίνει αύξηση των παγκοσμίων αποθεμάτων, τα οποία είχαν υποχωρήσει σημαντικά την προηγούμενη περίοδο οδηγώντας σε υψηλές τιμές. Έτσι τα αποθέματα αναμένεται να ενισχυθούν κατά 20%, στους 10,9 εκατ. τόνους, αυξάνοντας το λόγο αποθεμάτων προς τη χρήση στο 43%.

agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου