Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ανεστάλη η απεργία των ταξί


Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων -με 13 ψήφους υπέρ και έξι κατά- αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί, μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, αποφασίστηκε η αναστολή της απεργίας μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου...

με την ελπίδα ότι έως τότε ο υπουργός Μεταφορών θα έχει καταθέσει τις τελικές του προτάσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος.
Οι λόγοι, όπως αναφέρουν οι αυτοκινητιστές, που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση είναι, μεταξύ άλλων, «η καθολική αναγνώριση των δίκαιων αιτημάτων τους στη Βουλή, συμπαράσταση από όλα τα πολιτικά κόμματα και η έμπρακτη συμπαράσταση των περιφερειαρχών».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Λυμπερόπουλος δήλωσε ότι έως τις 5 Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα ενημερώνονται με φυλλάδια για το πρόβλημα του κλάδου και ευχαρίστησε την κοινωνία, η οποία συμπαραστάθηκε στον αγώνα ιδιοκτητών ταξί, τον πολιτικό κόσμο, τον β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους περιφερειάρχες, οι οποίοι «έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στη διαβούλευση για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα».
Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Ρόδου και της Σάμου. Κατά της αναστολής της απεργίας ψήφισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων από τη Σπάρτη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, και την Πάτρα και δύο συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από την Αθήνα.
Εκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ταξί της Κρήτης, αποφάσισαν τελικά να συμπορευτούν με την πλειοψηφία και ψήφισαν υπέρ της αναστολής.
Εν τω μεταξύ, ένταση προκλήθηκε στα γραφεία της Πειραιώς όπου συγκλήθηκε το δ.σ., όταν ιδιοκτήτες ταξί που διαφωνούσαν με τη λήξη των κινητοποιήσεων πληροφορήθηκαν για την έκβαση της συνεδρίασης.
Νωρίτερα, οι ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας μετέβησαν στα διόδια του Ρίου, στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, ανοίγοντας τις μπάρες για να περνούν ελεύθερα οι διερχόμενοι οδηγοί. Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης άρχισαν να αποχωρούν από το σημείο.
Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζουμε την απεργία σε κενό χρόνο, είχε δηλώσει το πρωί στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θ.Λυμπερόπουλος. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή η εισήγησή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Λυμπερόπουλος παρατήρησε: «Έχω κάνει την πρόταση για λήξη της απεργίας, κάτι που συμφέρει τον κλάδο. Εάν δεν εισακουστώ ας αναλάβουν άλλοι την ευθύνη να οδηγήσουν τον κλάδο στην καταστροφή».
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ διεμήνυσε πως αν το Σεπτέμβριο δεν υπάρξουν οι προσδοκώμενες κινήσεις από πλευράς υπουργείου, οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν.
Καθοριστική για την εκτόνωση της κατάστασης αποδείχθηκε η παρέμβαση των περιφερειαρχών που συναντήθηκαν χθες με τους εκπροσώπους των αυτοκινητιστών. Οι περιφερειάρχες δεσμεύθηκαν ότι θα είναι αυτοί οι εγγυητές του διαλόγου που θα ξεκινήσει στο τέλος του Αυγούστου καθώς και ότι δεν θα υπογραφεί καμία άδεια απ' όσες έχουν κατατεθεί μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος, αν πρώτα δεν κατατεθεί ο νόμος κι αφού προηγηθεί η σχετική διαβούλευση.
Παράλληλα όμως, δεν έλαβαν καμία δέσμευση για την άρση των διώξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε βάρος αυτοκινητιστών για παρακώλυση συγκοινωνιών, τονίζοντας ότι ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται.
ΝΔ: Υπευθυνότητα, μπροστά στην κυβερνητική ανευθυνότητα
«Οι απεργοί ταξί απέδειξαν υπευθυνότητα, μπροστά στην κυβερνητική ανευθυνότητα και οι περιφερειάρχες της χώρας μπόρεσαν, μέσα σε δύο ώρες να κάνουν αυτό που δεν έκαναν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Ραγκούσης για σχεδόν ένα μήνα» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον αρμόδιο υπουργό, ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε: «Η εξέλιξη αυτή πείθει και τον πλέον δύσπιστο ότι ο κ. Ραγκούσης σκόπιμα προκάλεσε το χάος που ζήσαμε για περισσότερο από μισό μήνα. Για μια προσωπική βεντέτα με τον προκάτοχό του, αλλά και για να αποπροσανατολίσει τους Έλληνες από τα αδιέξοδα και τις επώδυνες αποφάσεις της Κυβέρνησης, δεν δίστασε να πλήξει τον Τουρισμό και την εθνική μας Οικονομία».

Πηγή  naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου