Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Τσώτσο προς τον Υπουργό Οικονομικών για το ΦΠΑ και τους νέους φορολογικούς συντελεστές


Προς
Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
κοιν : 1. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Παντελή Οικονόμου
2. Βουλευτές Νομού Πέλλας
3. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Ν. Πέλλας

Κύριε Υπουργέ,
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία
των μελών του Επιμελητηρίου μας και του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού μας για τα μέτρα που προβλέπονται στα τελευταία Νομοσχέδια που ψήφισε η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα:...

 
1. Αυξήσεις Φ.Π.Α.
 

Οι διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών Φ.Π.Α έχουν επιφέρει σημαντική μείωση της κατανάλωσης με αρνητικές επιπτώσεις στον τζίρο των επιχειρήσεων.
 

Η αύξηση του ΦΠΑ κατά δέκα (10) ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από το 13% στο 23% που θα εφαρμοστεί στους κλάδους της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου 2011 θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στις επιχειρήσεις αφού αποτέλεσμα θα έχει την μείωση του τζίρου, την αύξηση της ανεργίας, και την υποχώρηση της τουριστικής κίνησης με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του Νομού μας.
 

Εν’ όψει της συνολικής επανεξέτασης των συντελεστών Φ.Π.Α. προτείνουμε να γίνει μείωση και εξορθολογισμός των συντελεστών και συγκεκριμένα:
 

§ Για τα είδη διατροφής και τις τουριστικές επιχειρήσεις να είναι στο επίπεδο του 6,5%
§ για τα είδη, ευρείας κατανάλωσης να είναι στο επίπεδο του 9%
§ Για τα υπόλοιπα ο ανώτερος συντελεστής να μην ξεπεράσει το 19%

Η κίνηση αυτή θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την Εθνική οικονομία αφού θα συμβάλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών, στην τόνωση της απασχόλησης και στη δημιουργία θετικού κλίματος για νέες επενδύσεις από τους επιχειρηματίες.

2. Μείωση Φορολογικών Συντελεστών

Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις μας επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα τους και λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε νέα επενδυτική δραστηριότητα.
 

Προτείνουμε,
 

Η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναία μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15% και σε 30% τον ανώτερο συντελεστή φορολογίας Φυσικών Προσώπων ώστε να οδηγηθούμε σε αναθέρμανση της αγοράς και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, σε αύξηση της απασχόλησης και με την ψήφιση ενός σταθερού & δίκαιου φορολογικού συστήματος θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

3. Δραστικά μέτρα για την τόνωση της Οικοδομικής Δραστηριότητας
 

Ο Οικοδομικός κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση καθώς έχει σταματήσει η ανέγερση οικοδομών και έχει μηδενιστεί η αγοροπωλησία ακινήτων με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και τους εργαζόμενους στον οικοδομικό κλάδο να έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση.
 

Επίσης οι φημολογούμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσουν σε περαιτέρω καθίζηση του κλάδου με καταστροφικές συνέπειες για επιχειρηματίες και εργαζόμενους.
 

Προτείνουμε,
 

Να παρθούν άμεσα μέτρα, με την μείωση του ΦΠΑ για τις οικοδομές, την διευκόλυνση χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων, την αξιοποίηση από τον ΟΕΚ ετοιμοπαράδοτων κατοικιών για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία απασχολεί πάνω από 140 διαφορετικές κατηγορίες επαγγελμάτων με πάνω από 1.000.000 εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους με σημαντικότατη συνεισφορά στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.

4. Απόσυρση της διάταξης του Αυτοφώρου σε μικροοφειλέτες

Ζητούμε,
 

Την άμεση απόσυρση του μέτρου περί αυτοφώρου και ποινών φυλάκισης για οφειλέτες άνω των 5.000 € καθώς αποτελεί ένα μέτρο εξοντωτικό και κοινωνικά άδικο για τους χιλιάδες μικροοφειλέτες - μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος και τους ασφαλιστικούς τους φορείς.
 

Οι παραγωγικές τάξεις συμφωνούν με την πάταξη της φοροδιαφυγής, η προτεραιότητα όμως του Υπουργείου θα πρέπει να είναι η είσπραξη των χρεών από τους μεγαλοοφειλέτες που έχουν εντοπιστεί και όχι η τιμωρία και η διαπόμπευση των μικροφειλετών – μικρομεσαίων επιχειρηματιών που αδυνατούν πρόσκαιρα να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Κύριε Υπουργέ,
 

Γνωρίζεται πολύ καλά ότι η γεωγραφική θέση του Νομού μας με γειτνίαση από Βαλκανικές χώρες δημιουργεί επιπλέον προβλήματα με δεδομένο τους χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης που ισχύουν στις χώρες αυτές. Βιώσαμε ένα μεγάλο κύμα μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων μας στις χώρες αυτές. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για απώλειες επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.
 

Πιστεύουμε ότι θα εξετάσετε τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου και θα προχωρήσετε στη λήψη γενναίων αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος
Ιορδάνης Τσώτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου