Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Πήγε στο σπίτι του με πλαστική καρδιά


Ένας 40χρονος πατέρας που πέθαινε από καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο Papworth στο Cambridge με μια τεχνητή καρδιά.
Μετά από μια επιχείρηση για να αντικαταστήσει την καρδιά του με ένα πλαστικό εμφύτευμα, ο Μάθιου Γκριν είναι έτοιμος να πάει στο σπίτι του αναμένοντας να βρεθεί δότης για μεταμόσχευση καρδιάς...



Θεωρείται ότι είναι η πρώτη φορά που ένας ασθενής του Ηνωμένου Βασιλείου μπόρεσε να πάει στο σπίτι με μια τεχνητή καρδιά.

Ο σύμβουλος καρδιοχειρουργός του νοσοκομείου είπε ότι χωρίς τη συσκευή ο κ. Γκριν δεν μπορεί να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της αναμονής για μια εγχείριση μεταμόσχευσης καρδιάς.
«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 30 άτομα στη λίστα αναμονής μας στο Papworth που περιμένουν για μεταμόσχευση καρδιάς, με το ένα τρίτο να περιμένει πάνω από ένα χρόνο», είπε.
«Η κατάσταση του κ. Γκριν επιδεινωνόταν ραγδαία και συζητήσαμε μαζί του τη δυνατότητα να του τοποθετηθεί αυτή τη συσκευή, γιατί χωρίς αυτήν, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μέχρι να βρεθεί κατάλληλος δότης καρδιάς γι' αυτόν».



Ο Γκριν μίλησε για την θαυματουργική επέμβαση των γιατρών που του έδωσαν την δυνατότητα να ζήσει.
«Είναι τόσο σπουδαίο που τώρα νοιώθω τόσο καλά και γεμάτος από ζωή», είπε ο 40χρονος Γκριν.
«Πριν από δύο χρόνια έκανα 15 χιλιόμετρα ποδήλατο για να πάω στην δουλειά μου αλλά όταν μπήκα στο νοσοκομείο δυσκολευόμουν να περπατήσω.
«Τώρα αισθάνομαι φανταστικά. Το σηματικότερο πράγμα είναι που πηγαίνω σπότο στην γυναίκα μου Τζιλ και τον 5χρονο γιου μου Ντίλαν, που θέλει τόσο πολύ πίσω τον πατέρα του.
«Αυτό το θαυματουργό κομμάτι της τεχνολογίας μου έδωσε πίσω τη ζωή μου.»
Για να λειτουργεί η πλαστική καρδιά ο Μάθιου πρέπει να κουβαλά μαζί του μία μικρή τσάντα, που του επιτρέπει να κινείται άνετα οπουδήποτε επιθυμεί. Το εντυπωσιακό της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι ολόκληρη η καρδιά είναι τεχνητή και για πρώτη φορά στην Βρετανία ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του.
Κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου δημιουργήθηκε μία μικρή αναταραχή όταν ένας συναγερμός που είναι συνδεδεμένος με την πλαστική καρδιά έδειχνε πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Ο Μάθιου επισήμανε πως δεν γίνεται η σωστή λειτουργία όταν αγχώνεται. Ο συναγερμός σταμάτησε όταν ο Μάθιου έκανε διάλειμμα για να μειωθεί η αρτηριακή του πίεση.
Το εμφύτευμα, που ονομάζεται SynCardia Total, δεν είναι σχεδιασμένο για μακροχρόνια χρήση και διαρκεί τρία χρόνια, αλλά θα κρατήσει ζωντανό τον Μάθιου μέχρι ένας δότης καρδιάς βρεθεί για μεταμόσχευση.
Τα πλαστικά μοσχεύματα καρδιάς, είχαν επιτυχία στην Αμερική ενώ στην Αγγλία υπάρχουν 30 άνθρωποι που περιμένουν για μεταμόσχευση καρδιάς.

Πληροφοριακά να τονίσουμε ότι η συσκευή κοστίζει 114 χιλιάδες ευρώ και η το ετήσιο κόστος συντήρησης ανέρχεται στα 22 χιλ. ευρώ. Ωστόσο όμως οι στιγμές που χαρίζει στον Μάθιου με την οικογένειά του είναι ανεκτίμητες.

Πηγή  iefimerida.gr και thousandnews.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου