Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ανοίγουν οι στρόφιγγες του ΕΣΠΑ

Με πολύτιμη αναπτυξιακή “ένεση” 879 εκατ. ευρώ ισοδυναμεί για την Ελλάδα η πρόταση της Κομισιόν να αυξηθεί στο 95% η κοινοτική συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά έργα (ΕΣΠΑ), με παράλληλη μείωση της εθνικής συμμετοχής


Βάσει της πρότασης που παρουσιάστηκε χθες από την Κομισιόν, η κοινοτική συμμετοχή θα αυξηθεί στο 95% από 85% που είναι σήμερα, περιορίζοντας την εθνική συμμετοχή στο ένα εικοστό της χρηματοδότησης. Το αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ θα αφορά επίσης την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία, με σκοπό έργα που θα συμβάλουν στην οικονομική μεγέθυνση και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Έτσι οι εν λόγω χώρες θα χρειαστούν λιγότερα αντίστοιχα εθνικά κεφάλαια σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι εγχώριοι προϋπολογισμοί τους δέχονται σημαντική πίεση και, συνεπώς, προγράμματα που δεν έχουν εκτελεστεί έως σήμερα εξαιτίας έλλειψης εθνικής χρηματοδότησης μπορούν να ξεκινήσουν και να διοχετεύσουν φρέσκο χρήμα στην οικονομία.



Ταχύτερη πρόσβαση σε κοινοτικό ρευστό
Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες πιεσμένες χώρες θα έχουν ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στα κοινοτικά κεφάλαια, χωρίς να χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στη δική τους τσέπη για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη κοινοτική συμμετοχή. Το συνολικό ποσό των χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία για τις εν λόγω χώρες μέχρι το 2013 δεν θα αυξηθεί, αλλά επιτρέπεται η πρόωρη καταβολή των κονδυλίων που ήδη δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της πολιτικών της ΕΕ για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε έργα που επικεντρώνονται στην οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση, όπως η επανακατάρτιση των εργαζομένων, η δημιουργία επιχειρηματικών συνεργασιών φορέων (business clusters) ή η επένδυση στις υποδομές μεταφορών.
Η κίνηση φανερώνει το “άγχος” της ΕΕ να τονωθεί πρωτίστως η ελληνική οικονομία ώστε η χώρα να καταφέρει να ανταποκριθεί στα βάρη του χρέους της, το οποίο έχει ήδη χρειαστεί δύο διασώσεις. Βάσει των υπολογισμών, οι έξι χώρες θα δουν τα κόστη της συγχρηματοδότησης να μειώνονται κατά περίπου 2,88 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Οι αξιωματούχοι όμως ελπίζουν πως το σχέδιο θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, ξεκλειδώνοντας δεκάδες δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων, που πολλές από τις εθνικές κυβερνήσεις δικαιούνται αλλά δυσκολεύονται να διεκδικήσουν.
Η Ελλάδα έχει λάβει μόλις 4,9 δισ. ευρώ από τα 20,2 δισ. ευρώ των αναπτυξιακών κοινοτικών πόρων που έχουν δεσμευθεί για αυτήν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, και η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την επιτάχυνση της χρήσης των αδιάθετων κεφαλαίων ως τρόπο για την τόνωση της ανάπτυξης.
Για την Πορτογαλία η “ανακούφιση” θα μεταφραστεί σε 629 εκατ. ευρώ, για την Ιρλανδία σε 98 εκατ. ευρώ, για την Ουγγαρία σε 308 εκατ. ευρώ, για τη Ρουμανία σε 714 εκατ. ευρώ και για τη Λετονία σε 255 εκατ. ευρώ.
“Οι προτάσεις αυτές είναι μια έκτακτη απάντηση σε μια έκτακτη κατάσταση. Η ταχύτερη διάθεση των εν λόγω κονδυλίων, σε συνδυασμό με τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Επιτροπής για ενίσχυση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση - συμβάλλοντας έτσι σε ένα είδος ‘σχεδίου Μάρσαλ’ για την οικονομική ανάκαμψη” ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η Επιτροπή θα ζητήσει από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την πρόταση στο πλαίσιο ταχείας νομοθετικής διαδικασίας έως το τέλος του 2011, ώστε να καταστεί δυνατό τα έργα να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό.
  • Το προτεινόμενο μέτρο απευθύνεται στα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και έχουν λάβει οικονομική υποστήριξη βάσει προγράμματος από τον “μηχανισμό στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών” για χώρες εκτός της ευρωζώνης (Ρουμανία, Λετονία και Ουγγαρία) ή από τον “ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης” για χώρες της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία).


“Εξοικονομούμε πόρους για την πραγματική οικονομία”


Τη βεβαιότητα ότι “το σχέδιο διάσωσης μετατρέπεται σταθερά σε σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μας”, καθώς η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από την αύξηση της κοινοτικής συνδρομής εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Εξοικονομούμε εθνικούς πόρους για να τους αξιοποιήσουμε μέσα από πιο ευέλικτα κανάλια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, και ταυτόχρονα επιταχύνουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση έχει καταρχήν υποβάλει ήδη το σχετικό αίτημα προς την Επιτροπή για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. Προχωράμε αταλάντευτα και αποφασιστικά για την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας”, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.


ΠΗΓΗ MAKTHES.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου