Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Στη φυλακή για τα 123 κιλά κοκαΐνης διευθυντής τράπεζας και τελωνιακός


Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά την απολογία τους στον 3ο ειδικό ανακριτή οι δύο έλληνες, ένας διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στη Φλώρινα και ένας τελωνειακός υπάλληλος, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση φορτίου 123 κιλών κοκαΐνης που εντοπίστηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ημέρες και οδήγησε στην εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών που δρούσε στα γειτονικά Σκόπια και τη Σερβία.

Ένας τραπεζικός υπάλληλος που είχε συλληφθεί για την ίδια υπόθεση αφέθηκε ελεύθερος, επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζε τι περιείχε το ύποπτο κοντέινερ από τη Βολιβία και δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση.
Πριν οδηγηθεί στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερη και η σερβίδα φοιτήτρια που είχε συλληφθεί κατά την έφοδο των αστυνομικών στο σπίτι του διευθυντή της τράπεζας, όπου φιλοξενούνταν, καθώς δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στην υπόθεση.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο προφυλακισθέντες είναι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εισαγωγή ναρκωτικών, οργάνωση και εποπτεία στην εισαγωγή από υπάλληλο. Ο διευθυντής της τράπεζας κατηγορείται επίσης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ενώ ο τελωνειακός για παράνομη κατοχή όπλων.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο διευθυντής τράπεζας συνεργαζόταν με το κύκλωμα των εμπόρων, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί το κοντέινερ με την κοκαΐνη και να φτάσει με ασφάλεια στη Σερβία. Για την βοήθεια που θα προσέφερε στους εμπόρους ναρκωτικών θα έπαιρνε ως αμοιβή 500.000 ευρώ.
Ο τελωνειακός, τον οποίο πλησίασε μέλος του κυκλώματος επειδή παλαιότερα υπηρετούσε στο τελωνείο στο οποίο είχε μπλοκαριστεί το ύποπτο κοντέινερ, απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το κύκλωμα και δεν γνώριζε τίποτε για τα ναρκωτικά. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έστειλε άνθρωπο να ρωτήσει για το κοντέινερ στο τελωνείο, καθώς πίστευε ότι εξυπηρετεί σκοπιανό συνάδελφό του, συγγενής του οποίου είχε κάνει την εισαγωγή.
Όπως έγινε γνωστό, o ανακριτής ζήτησε να μεταφραστούν οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο τελωνιακός στη σκοπιανή γλώσσα με το μέλος του κυκλώματος που τον πλησίασε για να μεσολαβήσει και δήλωσε πως έτσι και δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό σε αυτές θα κινήσει ο ίδιος τη διαδικασία για την αποφυλάκισή του.
Το φορτίο της κοκαίνης φορτώθηκε στη Βολιβία σε κοντέινερ, στα παραστατικά του οποίου εμφανιζόταν πως περιείχε μηχανήματα επεξεργασίας σόγιας και ως παραλήπτες αναγραφόταν μια εταιρεία που έχει γραφεία στα Σκόπια.
Το ύποπτο κοντέινερ από τη στιγμή που φορτώθηκε στο πλοίο για να ταξιδέψει στα Βαλκάνια τέθηκε υπό την παρακολούθηση της Ιντερπόλ και της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών. Μέσω δορυφόρου οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν την πορεία του πλοίου, ενώ έστελναν σήμα σε όλα τα λιμάνια όπου έπιανε το πλοίο, για να ελέγχονται τα κοντέινερ που ξεφόρτωνε. Το συγκεκριμένο πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 17 Ιουλίου και μεταξύ των εμπορευμάτων που ξεφόρτωσε ήταν και το ύποπτο κοντέινερ.
Αμέσως ειδοποιήθηκαν από την Ιντερπόλ οι ελληνικές διωκτικές αρχές και αφού επιβεβαίωσαν το "θανατηφόρο" περιεχόμενο του κοντέινερ ξεκίνησε αγώνας δρόμου για να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι παραλήπτες του. Η σκοπιανή και η σερβική αστυνομία προχώρησαν σε εννέα συλλήψεις μελών του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών. Πέντε συλλήψεις έγιναν στη Σερβία και άλλες τέσσερις στα Σκόπια. Μετά τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος οι αστυνομικές αρχές επιδόθηκαν στον σχολαστικό έλεγχο όλων των στοιχείων, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ο ρόλος των ελλήνων συνεργατών του κυκλώματος, οι οποίοι συνελήφθησαν.
  • Για τον εντοπισμό των 123 κιλών κοκαίνης και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων συνεργάστηκαν οι λιμενικές αρχές, το ΣΔΟΕ και η Ασφάλεια, σε άμεση συνεργασία με την Ιντερπόλ, την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών και τη σερβική αστυνομία    
  • πηγη  makthes.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου