Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Στις φλόγες η Κέρκυρα


Πάνω από 25 εστίες πυρκαγιάς σε 11 περιοχές του νησιού ξέσπασαν χθες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται από χθες το απόγευμα η Κέρκυρα. Περισσότερες από 25 εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε 11 περιοχές στα δυτικά και τα βόρεια του νησιού. Για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών έκανε λόγο ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Τρεπεκλής. Σενάριο που δεν αποκλείει...

και η Πυροσβεστική, η οποία αναζητεί όμως τις σχετικές αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν κάτοικοι του νησιού, σε πολλές περιοχές που εκδηλώθηκαν εστίες πυρκαγιάς είχε προηγηθεί η εμφάνιση ενός κάμπριο αυτοκινήτου σε ασημί χρώμα, ο οδηγός του οποίου αναζητείται.
Η φωτιά καίει δασικές και γεωργικές εκτάσεις ενώ εξαιτίας των δυνατών ανέμων έως 6 μποφόρ απειλήθηκαν και κατοικημένες περιοχές, χωρίς όμως να χρειαστεί εκκένωση. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν χθες λίγο πριν από τις τέσσερις το μεσημέρι σε Τρουμπέτα, Λάκωνες, Αλλειματάδες και Μακράδες, όπου είναι και τα κυριότερα μέτωπα, ενώ συνεχώς ξεπηδούσαν νέες εστίες.
Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχθηκαν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος αλλά και 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Αργά χθες το βράδυ μεταφέρθηκαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ηπειρο ενώ από την Αθήνα έφτασε ένα C130 με 25 πυροσβέστες.

Και στη Ζάκυνθο. Σε εξέλιξη βρισκόταν έως αργά χθες το βράδυ ακόμη μια πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, αυτή τη φορά στην περιοχή Λαγκαδάκια. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαράδρα και το μέτωπό της αναπτύσσεται προς την πλαγιά του βουνού. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 3 πυροσβεστικά αεροπλάνα ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στις Βολίμες.
Στο Ρέθυμνο, στον Αγιο Βασίλειο, η Πυροσβεστική υπολογίζει σε 20.000 τα καμένα στρέμματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής προκειμένου να διαπιστωθεί αν η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Υψηλός κίνδυνος. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στα νησιά Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κάλυμνο, Ρόδο και Κω.

Πηγή  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου