Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Eκτη και... περήφανη η Ελλάδα!

Κάθε άλλο παρά σαν αγγαρεία αντιμετώπισαν το ματς κατάταξης για την πέμπτη θέση η Λιθουανία και η Ελλάδα, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό ντέρμπι με δραματικό φινάλε. Τελικά, οι οικοδεσπότες πήραν τη νίκη μπροστά στο κοινό τους με 73-69 και η Εθνική μας κατέκτησε την 6η θέση στο Ευρωμπάσκετ. Ο στόχος, πάντως, της συμμετοχής στο προολυμπιακό τουρνουά επετεύχθη και αυτό είναι το σημαντικό...


Από τη μία η Λιθουανία, που ήθελε να κλείσει με νίκη το... δικό της Ευρωμπάσκετ και από την άλλη η Ελλάδα που δεν θέλει να χάνει και αυτά τα δύο στοιχεία ήταν αρκετά για να γίνει ένα εξαιρετικό ματς, έστω κι αν δεν υπήρχε βαθμολογικό κίνητρο.

Όπως έκανε με τη Γαλλία και τη Σερβία, έτσι και απέναντι στη Λιθουανία η Ελλάδα πραγματοποίησε πολύ καλό ξεκίνημα και μπήκε από νωρίς στη θέση του οδηγού και έμεινε μπροστά στο σκορ, σε ολόκληρη την πρώτη περίοδο.
Η διαφορά ανέβηκε στους δέκα πόντους (24-14) στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, αλλά οι οικοδεσπότες Λιθουανοί έκαναν την αντεπίθεσή τους και μείωσαν στο καλάθι, στο 15` (27-29).

Παίζοντας ψύχραιμα, όμως, η Ελλάδα δεν έχασε το προβάδισμα και έχοντας πλουραλισμό στην επίθεση (Καλάθης, Φώτσης και Μπουρούσης είχαν από 8 πόντους), διατήρησε τα ηνία του αγώνα μέχρι το ημίχρονο (32-37, 20`).
Η Λιθουανία μπήκε πιο δυνατά στην τρίτη περίοδο, βελτίωσε την άμυνά της και κατάφερε έπειτα από 25 λεπτά αγώνα να πάρει το προβάδισμα και να αναγκάσει τον Ηλία Ζούρο να καλέσει τάιμ άουτ (44-39).
Από τη στιγμή, όμως, που οι Λιθουανοί πέρασαν μπροστά η ψυχολογία τους ανέβηκε, ενώ και οι φίλαθλοί τους
στην Αρένα του Κάουνας είχαν πια... ζεσταθεί και έδιναν σημαντική ώθηση στην ομάδα. Κάπως έτσι η Ελλάδα έχασε τον έλεγχο του αγώνα και δύο λεπτά πριν από το τέλος της περιόδου βρέθηκε στο -10 (44-54).
Οι διεθνείς μας κατάφεραν, πάντως, να κόψουν το ρυθμό των Λιθουανών και να ρίξουν τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους, στο τέλος της πρώτης περιόδου (48-56).
Για περισσότερο από δύο λεπτά οι δύο ομάδες έμειναν χωρίς πόντο στην τελευταία περίοδο. Η... αφλογιστία σταμάτησε από τρίποντο του Βασιλειάδη, που ξαναέβαλε την Ελλάδα για τα καλά στο ματς (56-51).
Πέντε λεπτά πριν από το φινάλε η Εθνική μας μείωσε στους τρεις (58-61) και το φινάλε αναμενόταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο Βασιλειάδης έδωσε το σύνθημα με τα τρίποντα, Κουφός και Φώτσης τον ακολούθησαν και η Ελλάδα ισοφάρισε το ματς στο 65-65 κι ενώ απέμενε ένα λεπτό και τριάντα δευτερόλεπτα για τη λήξη.
Οι Λιθουανοί πάντως, αποδείχθηκαν ψύχραιμοι στα τελευταία δευτερόλεπτα στο ματς, ευστόχησαν σε κρίσιμες επιθέσεις και πήραν τη νίκη με 73-69.

Έτσι ολοκληρώθηκε και η παρουσία της Εθνικής μας στο Ευρωμπάσκετ, τερματίζοντας στην 6η θέση και έχοντας πετύχει ασφαλώς τον μεγάλο της στόχο. Την πρόκριση στο Προολυμπιακό τουρνουά, που κρατάει ζωντανό το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 32-37, 56-48, 73-69
 Λιθουανία (Κεμζούρα): Καουκένας 10, Καλνιέτις 11(1), Ντελινινκάιτις, Πότσιους 13(3), Γιανκούνας 10(1), Σονγκάιλα 12, Γιασάιτις 7(1), Βαλαντσιούνας, Γιασικεβίτσιους, Γιαβτόκας 10.

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 4, Βασιλειάδης 13(2), Καλάθης 16(1), Φώτσης 13(2), Παπανικολάου 9, Μπράμος, Κουφός 14, Σλούκας.

Πηγή  sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου