Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Στα 300 ευρώ φέτος το τέλος επιτηδεύματος


Τέλος επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες και για το οικονομικό έτος 2011 -δηλαδή για τη χρήση του 2010- εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, σύμφωνα με προσθήκη του υπουργού Οικονομικών στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Το τέλος επιτηδεύματος συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η προσθήκη, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έγινε προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 600 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκε για το έτος 2011, λόγω της διατήρησης του συστήματος της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων και προκειμένου να καταστεί ρεαλιστικός και πειστικός ο στόχος της είσπραξης του ειδικού ελαχίστου τέλους άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, το οποίο ίσχυε ούτως ή άλλως από 1η-1ου-2011.
Ειδικά για φέτος, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, προβλέπεται χαμηλότερο ύψος του τέλους αυτού στα 300 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση του 2011, δηλαδή το οικονομικό έτος 2012, το τέλος, όπως είναι ήδη γνωστό, θα είναι 400 ή 500 ευρώ, ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής όπου εδρεύει ο επιτηδευματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Tη ρύθμιση είχε προαναγγείλει κατά την έναρξη της συνεδρίασης επί του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, κατέληξε σε συμφωνία με την τρόικα για την κάλυψη του "κενού" των 600 εκατ. ευρώ που προκύπτει από την κατάργηση του φόρο-μπόνους των αποδείξεων. Τα 300 εκ. ευρώ θα προκύψουν από μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων του 2011, ενώ τα άλλα 300 εκ. ευρώ από περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Θα δοθούν οι πίνακες του εφαρμοστικού νόμου, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν μετά την αλλαγή αυτή, είπε ο κ. Βενιζέλος, παίρνοντας το λόγο στην αρχή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-15.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα άνοιξε με την ανακοίνωση της κατάργησης της επίμαχης παραγράφου 6 του άρθρου 29 του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε η "αναβίωση" της περαίωσης, μέτρο που είχε ζεστάνει πέρυσι τα δημόσια ταμεία.
Όμως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι είναι ακόμη πρώιμο να προχωρήσει μια νέα περαίωση.
Προσέθεταν ότι η προσαρμογή των 612 εκατ. ευρώ θα γίνει ισομερώς από το μέτωπο των εσόδων, τα οποία είναι υποεκτιμημένα στο Μεσοπρόθεσμο, και από τις περικοπές λειτουργικών δαπανών και δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου