Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ανάπτυξη με 10 δισ. για τις Περιφέρειες


Κονδύλια που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ και τα οποία θα κατευθυνθούν εξ ολοκλήρου στην ανάπτυξη, θα κληθούν να διαχειριστούν το προσεχές διάστημα οι Περιφέρειες της χώρας. Με την ανάπτυξη να παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, και συγκεκριμένα των αιρετών περιφερειαρχών που καλούνται να διαχειριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, κρίνεται ως καθοριστικός.

Αυτό ακριβώς θέλησε να σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή συνάντησή του με τους Περιφερειάρχες και τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. «Μπορούμε να πορευτούμε μαζί και θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Παπανδρέου προς τους περιφερειάρχες επισημαίνοντάς τους ότι «απαιτούνται προσπάθειες, για να πάμε από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα, στα πλεονεκτήματα, στην Ελλάδα των αξιών, στην Περιφέρεια με ταυτότητα ελληνική, περιφερειακή, ιδιαίτερη»
Αποκέντρωση
Με δεδομένο, ότι βάσει των προβλέψεων του «Καλλικράτη» οι αιρετοί περιφερειάρχες ανέλαβαν από χθες, 1η Ιουλίου, μια σειρά σημαντικών αρμοδιοτήτων -κυρίως αναπτυξιακών- ο πρωθυπουργός επισήμανε στους αιρετούς πως «σήμερα, κάνουμε μία μεγάλη πράξη μεταφοράς αρμοδιοτήτων, δείχνοντας τη βούλησή μας προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας». Μάλιστα όπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, «η συγκεκριμένη κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένες τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, τις δύσκολες στιγμές για τον πολίτη, τις δύσκολες στιγμές για την οικονομία. Θεωρώ και θεωρούμε και ως κυβέρνηση, ότι η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την απασχόληση», σημείωσε με νόημα ο κ. Παπανδρέου.

Βιώσιμη ανάπτυξη
Εξειδικεύοντας δε το σημαντικό ρόλο τον οποίο αποδίδει η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η μεταφορά αυτών των προγραμμάτων στην Αυτοδιοίκηση, στοχεύει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαμόρφωση της ταυτότητας κάθε Περιφέρειας, στη στήριξη της εργασίας, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ανάδειξη κάθε Περιφέρειας, που μπορεί να είναι μοχλός ανάταξης, ανάπτυξης και προοπτικής για όλους τους Έλληνες».

Πηγή imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου