Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Αναλύοντας την δημοσκόπηση της MARC για το Έθνος της Κυριακής.


Φυσιολογικά θα κρίναμε τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η MARC για λογαριασμό του Έθνους της Κυριακής σχετικά τόσο με την πρόθεση ψήφου που βρίσκει την ΝΔ να προηγείτο του ΠΑΣΟΚ με 1,4% όσο και των 32,5 μονάδων υπεροχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης. Με βάση τα νέα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση κυρίως στα μεσαία λαϊκά στρώματα, εύλογο είναι η τελευταία...
...να εισπράττει την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τα δημοσκοπικά ποσοστά της χωρίς ωστόσο να δείχνει να τα καρπώνεται η ΝΔ. Εκείνο όμως που δημιουργεί ερωτήματα σε σχέση με τα δύο παραπάνω ευρήματα, είναι κάποια άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία δείχνουν να έρχονται σε αντίθεση.
Το πρώτο είναι κατά πόσο οι ερωτηθέντες επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό γύρο στο 70% τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών. Αυτό θα μπορούσε να είχε δύο εξηγήσεις. Η πρώτη εξήγηση είναι το γεγονός ότι παρά τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο κόσμος πιστεύει ότι μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα οδηγούσαν σε βαθύτερη οικονομική κρίση τόσο λόγο των προεκλογικών δαπανών, όσο και το πάγωμα της αγοράς και η δεύτερη εξήγηση ότι οι πολίτες θεωρούν ότι αλλαγή κυβέρνησης δεν θα σήμαινε και αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Δεν πιστεύουν δηλαδή ότι η ΝΔ θα εφάρμοζε κάτι διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το δεύτερο σενάριο έρχεται να επιβεβαιωθεί με ένα άλλο εύρημα της ίδιας δημοσκόπησης όπου 6 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα άλλαζε την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει αυτή την στιγμή ο κ. Παπανδρέου.
Το δεύτερο εύρημα που δημιουργεί ερώτημα έχει να κάνει με το ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπολείπεται έναντι της ΝΔ τόσο σε πρόθεση ψήφου όσο και σε παράσταση νίκης, ωστόσο όμως ο κόσμος δείχνει να αποδέχεται έστω και οριακά την πρόταση του κ. Παπανδρέου από εκείνη του κ. Σαμαρά. Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι και των δύο τα ποσοστά είναι επίσης χαμηλά και κινούνται στο ύψος της πρόθεσης ψήφου των κομμάτων τους.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου μπορεί να εισπράττει την δυσαρέσκεια των πολιτών με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, αλλά η ΝΔ του κ. Σαμαρά ακόμα δεν δείχνει να μπορεί να πείσει, παρά την υπεροχή της στην πρόθεση ψήφου ότι έχει ισχυρή εναλλακτική πρόταση. Είτε γιατί δεν είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμη, είτε γιατί δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να την περάσει στην κοινή γνώμη και στα κοινωνικά στρώματα τα οποία νιώθουν να έχουν πληγεί περισσότερο οικονομικά.

Πέλλα δώθε

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια, μπορώ να πω πως είναι πολύ ρεαλιστική προσέγγιση της έρευνας. Άποψή μου είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και το καλύτερο που έχουν να κάνουν αν δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού για ορισμένα ουσιαστικά θέματα, όπως η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και οι πάταξη της φοροδιαφυγής που το ακούμε από κάθε κυβέρνηση αλλά καμιά δεν βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο, τότε καλύτερα να σηκωθούν να φύγουν γιατί από μόνες τους και οι δύο κυβερνήσεις αρκετό κακό έκαναν στην χώρα με την διαχείρισή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ26 Ιουνίου 2011 στις 3:32 μ.μ.

    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ 3:26. ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ 10% ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ 17% ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΑΚΥΡΟ ‘Η ΛΕΥΚΟ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΣΟΣΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν διαφωνώ συνολικά με την εκτίμησή σας.Παραβλέπετε όμως την δυναμική των μικρών κομμάτων που θεωρώ πως θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.Σε περιόδους κρίσεις τα άκρα(δεξιά και αριστέρα) γνωρίζουν ημέρες λαμπρής εκλογικής δόξας.ΚΚΕ και ΛΑΟΣ να στε βέβαιοι πως θα εκτοξευτούν σε πρωτόγνωρα εκλογικά ύψη.Μίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή