Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Βαθύτερη ύφεση το 2011 αλλά ανάπτυξη το 2012 προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών


Βαθύτερη ύφεση έναντι της αρχικής πρόβλεψης προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,9% το 2011 έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 3,5%.
Παράλληλα, όμως, ο υπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012, καθώς όπως είπε...
... χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, την οποία ο κ. Βενιζέλος εκτιμά στο 16%-17% για εφέτος.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προτεραιότητά του είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Ειδικώς σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε πως ο εφετινός στόχος είναι εφικτός και δεσμεύθηκε να κινηθεί γρήγορα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Προανήγγειλε δε την άμεση σύσταση του ταμείου δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις εφέτος και άλλα 10 δισ. ευρώ το 2012, με στόχο τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση «ότι στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων μπορούν να κινητοποιηθούν δυνάμεις, όπως ο ελληνικός εφοπλιστικός κόσμος και ανακοίνωσε ότι ξεκινά επαφές με εκπροσώπους των Ελλήνων εφοπλιστών».
ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Για τα θέματα της φορολογίας, ο Βενιζέλος είπε ότι σε μερικές εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο νέος φορολογικός νόμος, που θα αντιμετωπίζει τις σημερινές αδυναμίες του συστήματος και πρόσθεσε ότι ήδη στον εφαρμοστικό νόμο περιέχονται διατάξεις για άντληση πληροφοριών για τραπεζικές συναλλαγές και για πιο εντατικά τεκμήρια διαβίωσης, ώστε να συλλαμβάνονται τα αδήλωτα εισοδήματα.

Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να ζητάμε στοιχεία από την Ελβετία και να μην μπορούμε εμείς να έχουμε πρόσβαση στα δικά μας στοιχεία». Στόχος των φορολογικών ρυθμίσεων, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η αύξηση των εσόδων και ο ακόμη καλύτερος έλεγχος των δαπανών, ώστε όπως είπε να είμαστε απολύτως μέσα στους στόχους και η αλλαγή στη νομοθεσία να προσφέρει απλότητα, ασφάλεια, σταθερότητα, δικαιοσύνη και να είναι περισσότερο αναπτυξιακή.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΕΕ για εμπροσθοβαρή καταβολή των Κοινοτικών πόρων με διευκολύνσεις ως προς την ελληνική εθνική συμμετοχή, προκειμένου να απορροφηθούν γρήγορα τα κονδύλια και να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία συζητούν τρόπους μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, σε μία προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας, ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία.
Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε τα σχέδια αυτά, λέγοντας ότι το μέγεθος του δεύτερου πακέτου θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτό και από τις δανειακές ανάγκες της χώρας.


Πηγή  kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου