Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πρώτο θέμα και...θέαμα η Ελλάδα στον πλανήτη

Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, τόσο αναφορικά με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος χθες και την επικείμενη ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο, αλλά κυρίως λόγω των σοβαρών επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη (BBC, CNN, Sky News, Al Jazeera, France 24, κ.α.) κάλυπταν με συνεχή ροή ειδήσεων και έκτακτα δελτία τις δραματικές εξελίξεις στην πρωτεύουσα, μεταδίδοντας απευθείας την κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή.

«Η Ελλάδα απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού. Για την ώρα...», είναι ο τίτλος της του κεντρικού θέματος στην ιστοσελιδα του CNN. Το αμερικανικό δίκτυο βρίσκεται απο χθες σε συνεχή σύνδεση με την Αθήνα, παρουσιάζοντας αναλύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι πλέον τόσο με την ελληνική οικονομία όσο και με την ευρωζώνη. Στο τηλεοπτικό του πρόγραμμα, κάλυψε τα εκτεταμένα γεγονότα στο Σύνταγμα αλλά και τη ψηφοφορία στη βουλή με ειδικό απεσταλμένο το γνωστό δημοσιογράφο και αναλυτή Ρίτσαρντ Κουέστ ο οποίος εμφανίστηκε πολλές φορές από ταράτσα κεντρικού ξενοδοχείου φορώντας προστατευτική μάσκα για να προστατευθεί από την «άνευ προηγουμένου» χρήση δακρυγόνων και χημικών, όπως επεσήμανε.
«Ενταση στην Ελλάδα ενόψει της νέας ψηφοφορίας» είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας του BBC, που στη διαρκή ροή της κάλυψης των γεγονότων από την Αθήνα, παραθέτει και δηλώσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ότι η κατάρρευση της χώρας θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Η κάλυψη των γεγονότων στην Ελλάδα συνεχίζεται και σήμερα με διαρκή ροή ενημέρωσης, τόσο από την ιστοσελίδα όσο και από το τηλεοπτικό πρόγραμμα του βρετανικού δικτύου. Το Sky News, την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή είχε «μοιράσει» την οθόνη του, ανάμεσα στην Αθήνα και σε συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορούσε την ηγεσία των Εργατικών ότι «επιχειρούν να μετατρέψουν τη χώρα σε Ελλάδα».
Συνεχής παραμένει και σήμερα η ροή των τηλεγραφημάτων από τη ειδησεογραφικά πρακτορεία, Reuters και Associated Press. Ιδιαίτερη αναφορά δόθηκε στα πρωτοφανή επεισόδια στο κέντρο της πόλης, στα οποία εστιάζει στις ανταποκρίσεις του και το Bloomberg κάνοντας λόγο για τεράστιο κόστος από τις καταστροφές που προκλήθηκαν, ενώ η Deutsche Welle επεσήμανε ότι «Οι διαδηλωτές μετέτρεψαν την Αθήνα σε πεδίο μάχης μετά την ψήφιση των μέτρων λιτότητας».
Ο μεγάλος κίνδυνος αποφεύχθη «για την ώρα» τονίζει και η Wall Street Journal, υπογραμμίζοντα ςότι παρά την ψήφιση των μέτρων, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στους επενδυτές για το αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Financial Times, που εκτιμούν ότι «Απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού η Ελλάδα, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί επανάληψη του ελληνικού δράματος». Σε δημοφιλή μάλλιστα στήλη της εφημερίδας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών, καθώς το πρόβλημα του ελληνικού χρέους χαρακτηρίζεται δισεπίλυτο.
Για «ακήρυχτο πόλεμο» που μαίνεται στην Ελλάδα, μέσα από μία παλλαϊκή αντίδραση «αυθόρμητη αλλά και ετερογενή» κάνει λόγο η γαλλική «Le Monde». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η ψήφιση νέων μέτρων λιτότητας στην Ιταλία, η μεγάλη απεργία σήμερα στη Βρετανία, αλλά και η εύλογη ανησυχία σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, προκαλούν αναταραχή στους λαούς εντός και εκτός ευρωζώνης που βρίσκονται αντιμέτωποι με μέτρα σκληρής λιτότητας. Ιδιαίτερα έμφαση στα χθεσινά επεισόδια, με πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα δίνει η Figaro, ενώ η Liberation κάνει λόγο για «οργή στους δρόμους».
Ο βρετανικός Giardian μετέδιδε χθες στην ηλεκτρονική του έκδοση της εξελίξεις στην Ελλάδα λεπτό προς λεπτό μέσω Twitter, ενώ σήμερα τονίζει ότι η μάχη για να αποτραπεί η άταχτη χρεοκοπία συνεχίζεται με τους βουλευτές να επιστρέφουν στο κοινοβούλιο για ψηφίσουν τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας. Ο Independent έκανε λόγο για οριακή υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, που αν δεν εγκρινόταν θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα αλλά και την «καταρρέουσα αξιοπιστία του ευρώ». Τονίζει ωστόσο ότι η ανακούφιση θα είναι προσωρινή και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας εξαιρετικά δύσκολη λόγω της λαϊκής οργής.
«Η πιο σημαντική απόφαση για τη σωτηρία του ευρώ», ήταν ο τίτλος του γερμανικού Der Spiegel, ενώ η Handelsblatt εκτιμούσε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου εξασφάλισε μια τελευταία αναστολή της ποινής εκτέλεσης».
Με μία μεγάλη φωτογραφίας της Βουλής, πνιγμένη σε καπνούς και δακρυγόνα, η ιταλική La Stampa επισημαίνει ότι «Η ημέρα αυτή θα μείνει στην σύγχρονη ελληνική ιστορία»...


Πηγή imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου