Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Παραπομπή Ακη με 60 απόντες


Κάτω από έντονες καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης ακόμη και για συγκάλυψη του σκανδάλου των υποβρυχίων, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε χθες την παραπομπή του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος).

Την ίδια ώρα στην εικοσάλεπτη ομιλία του ο άλλοτε ισχυρός άντρας του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε όπως ήταν αναμενόμενο την αθωότητά του, επιτέθηκε λεκτικά εναντίον πρώην συντρόφων του και συντάχθηκε με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για μη διερεύνηση της συνολικής αλήθειας της υπόθεσης.
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως «όσο και αν προσπαθήσουν δεν θα τα καταφέρουν να με κάνουν βολικό ένοχο» και κατέληξε: «Αυτό δεν είναι το κόμμα μου, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να καταστεί συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού».
Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στα μέλη του ΚΥΣΕΑ που σήμερα είναι ενεργά μέλη της Βουλής και «θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ για να καταθέσουν». Κατονόμασε τους Γ. Παπανδρέου, Ευάγγ. Βενιζέλο, Θ. Πάγκαλο, Γ. Μαγκριώτη, Βάσω Παπανδρέου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Δ. Ρέππα, Κ. Σκανδαλίδη.
Κατά τη διαδικασία που σε μεγάλο μέρος της παρακολουθήθηκε από ελάχιστους βουλευτές, μετρημένους στα δάχτυλα, οι κυβερνητικοί ομιλητές (Αγ. Μανωλάκης, Μαρία Μίχου, Σπ. Μοσχόπουλος κ.ά.) εστίασαν στα όσα αναφέρει το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι οι μίζες των Γερμανών έπιασαν τόπο και πρότειναν την άσκηση ποινικής δίωξης όχι μόνο στον πρώην υπουργό αλλά και σε όλους όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να υπάρξει ξεκαθάρισμα όλων των εκκρεμών ζητημάτων που βρίσκονται στη Βουλή ώστε «να διαφανεί ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί». Κατήγγειλε εξάλλου ότι η Εισαγγελία δημιούργησε προσκόμματα στην έρευνα της επιτροπής, το ΣΔΟΕ δεν άνοιξε κανέναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ δεν κατατέθηκαν τα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ.
Παρόμοιες καταγγελίες διατύπωσε και ο Αντ. Σκυλλάκος από το ΚΚΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες σ' όσους αποφάσισαν τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της επιτροπής αλλά και τη χρονική διάρκειά της. Αναρωτήθηκε ειδικότερα γιατί δόθηκαν μόνο τέσσερις εβδομάδες για έρευνα με τη λογική του επείγοντος και 25 ημέρες για να έρθει το πόρισμα στην Ολομέλεια, υπονοώντας ότι η κυβέρνηση παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια.
Για συγκάλυψη μίλησε ο ΛΑΟΣ διά του Θ. Πλεύρη. Διατύπωσε δε την άποψη ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες της Βουλής να παραπέμψει τον πρώην υπουργό για τα αδικήματα που κατηγορείται, δηλαδή το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την παθητική δωροδοκία.
Υποστήριξε ότι η επιτροπή εξέτασε μόνο το ένα από τα τρία σκέλη της εισαγγελικής παραγγελίας και δεν εξέτασε τις τυχόν ευθύνες των υπολοίπων μελών του ΚΥΣΕΑ και των υπουργών των άλλων κυβερνήσεων.
Ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και συμφώνησε ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος πρέπει να παραπεμφθεί, χαρακτήρισε το πόρισμα ελλιπέστατο και αδύναμο σε σχέση με το συνολικό ζήτημα. Συντάχθηκε μάλιστα με τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ σ' ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του σε σχέση με την εισαγγελική παραγγελία.
Λίγο πριν από το πέρας της διαδικασίας σημειώθηκε ένταση. Ο Απ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε, όπως είπε, ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία στρεφόταν κατά των κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής Ροδούλας Ζήση και Κώστα Καρτάλη. Ακολούθησε πανδαιμόνιο με έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και συναδέλφων τους τού ΠΑΣΟΚ.
Ο Φ. Πετσάλνικος πρότεινε η Βουλή να καταδικάσει ομόθυμα τα περιστατικά βίας κατά των βουλευτών. Κάτι που έπραξαν πάραυτα χειροκροτώντας οι βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, κοιτώντας με νόημα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα θα οδηγήσει στην πολιτική ανωμαλία, τέτοια ατμόσφαιρα δεν την έχω ξαναδεί», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης. *
Η ψηφοφορία
Στη μυστική ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε, ψήφισαν 242 βουλευτές, 236 έγκυρα, 6 άκυρα και 4 λευκά.
* Υπέρ της παραπομπής του Α. Τσοχατζόπουλου για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν 216 βουλευτές, ενώ 9 καταψήφισαν και 7 ψήφισαν «παρών».
* Υπέρ της παραπομπής για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ψήφισαν 215 βουλευτές, καταψήφισαν 9, ενώ 8 ψήφισαν «παρών». Στη συνέχεια η υπόθεση πρόκειται να ανατεθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει την τυχόν παραγραφή ή όχι των αδικημάτων, τη βασιμότητά τους, καθώς και αν ο πρώην υπουργός πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην τακτική Δικαιοσύνη.

Πηγή www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου