Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ποιες συντάξεις «ψαλιδίζονται» κατά 300 εκατ. ευρώ

Τριπλό «ψαλίδι» αναδρομικά από την 1/1/2012 στις επικουρικές συντάξεις, τις κύριες συντάξεις των ΔΕΚΟ και τραπεζών που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και του ΝΑΤ, επίσπευση των περικοπών 10% στα ειδικά μισθολόγια από τον Ιούλιο αποφάσισε η κυβέρνηση για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» των 600 εκατ. ευρώ που βρισκόταν σε εκκρεμότητα για να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά χθες το βράδυ, η κυβέρνηση αναζητούσε μέτρα ύψους 125 εκατ. ευρώ για να κλείσει το «πακέτο» με την τρόικα να θέτει σαφείς περιορισμούς προτιμώντας τα μέτρα αυτά να είναι μόνιμου χαρακτήρα...

... και να προέλθουν από όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση συνέχιζε το σκληρό «παζάρι» με την τρόικα για την εξοικονόμηση επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από νέες περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες υπουργείων μεταξύ αυτών και υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν «πέρασε» η πρόταση για μεγαλύτερη περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη φαρμακευτική δαπάνη.
Το μέρος του σχεδίου που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί με την τρόικα προβλέπει την εξοικονόμηση:
200 εκατ. ευρώ από μειώσεις επικουρικών συντάξεων με μείωση 15% από τα 200 - 300 ευρώ και 20% για τα ποσά πάνω από τα 300 ευρώ (πρώτο σενάριο μείωσης μόνο στα ελλειμματικά ταμεία) ή 10% από τα 250 - 300 ευρώ και 20% πάνω από τα 300 ευρώ (δεύτερο σενάριο σε όλα τα επικουρικά).
100 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 20% των κύριων συντάξεων για ποσά πάνω από 1.300 ευρώ που χορηγούν τα αποκαλούμενα «ευγενή» ταμεία των ΔΕΚΟ, τραπεζών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛ.ΤΑ., ΟΣΕ, π. ΕΤΒΑ, ΕΤΕ), και κατά 7% της κύριας σύνταξης του ΝΑΤ.
90 - 100 εκατ. ευρώ από την επίσπευση κατά δύο μήνες, δηλαδή από την 1η Ιουλίου των περικοπών κατά 10% στα ειδικά μισθολόγια που αφορούν περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους μεταξύ των οποίων είναι οι ένστολοι, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι διπλωμάτες, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές πανεπιστημίων. Η κατηγορία αυτή των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει υπαχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο και έτσι έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τις περικοπές.
Στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται η κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν χιλιάδες υπάλληλοι, μικρή αύξηση των βασικών μισθών κυρίως στους χαμηλόμισθους αλλά κυρίως η «παρέμβαση» στο χρονοεπίδομα, το οποίο εκτοξεύει τους βασικούς μισθούς στη λήξη της καριέρας των δημοσίων λειτουργών έως και 60% σε σχέση με τους εισαγωγικούς μισθούς. Τα ειδικά μισθολόγια κοστίζουν στον προϋπολογισμό 5,9 δισ. ευρώ ετησίως.
Το μέσο μισθολογικό κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για τους ένστολους, 5.032 ευρώ για τους γιατρούς του ΕΣΥ, 6.271 ευρώ για τους δικαστικούς, 6.502 ευρώ για τους διπλωμάτες, 3.358 ευρώ για τους πανεπιστημιακούς και 4.445 ευρώ για τους ανώτατους κληρικούς.

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου