Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Δυναμικό «παρών» από Πέλλα και Ημαθία στη Διεθνή Έκθεση Φρούτου Βερολίνου

Δυναμικό «παρών» στη φετινή «Fruit Logistica» του Βερολίνου (μία από τις μεγαλύτερες κλαδικές εκθέσεις στον τομέα του φρούτου παγκοσμίως) έδωσαν συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις από την Πέλλα και την Ημαθία -εν αντιθέσει με τη υπόλοιπη χώρα, που δεν είχε καν οργανωμένο περίπτερο.

Στην έκθεση συμμετείχαν...

...ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας, ο ΑΣΕΠΟΠ, η VENUS, η ΑΛΜΜΕ, ο Αλιάκμων, ο Α.Σ. Μελίκης, ο Α.Σ. Επισκοπής, ο ΑΣΟΠ Επισκοπής, ο Κατσιαμάκας κ.ά. Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με παλαιούς, αλλά και δυνητικούς πελάτες, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη (Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Πολωνία) και τις αραβικές χώρες, ενώ έκλεισαν κατ’ αρχήν συμφωνίες για απορρόφηση της παραγωγής σε ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπήρυνα) και νεκταρίνια. Οι οριστικές συμφωνίες θα υπογραφούν μέσα στην άνοιξη, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον όγκο της παραγωγής.
Οι παραγωγοί, που πέρυσι πληρώθηκαν με 0,40-0,50 ευρώ το κιλό για τα επιτραπέζια ροδάκινα (όταν προηγούμενες χρονιές η τιμή έφτανε έως και το 0,70 ευρώ), ευελπιστούν ότι και η φετινή παραγωγή θα πωληθεί τουλάχιστον με τιμές 2011.

Απούσα η Ελλάδα
Η διεθνής έκθεση φρούτων «Fruit Logistica» του Βερολίνου θεωρείται από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, με χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Ωστόσο, αν και η χώρα μας είναι παραγωγός φρούτων και επιδιώκει την επέκταση των εξαγωγών, ήταν απούσα (με οργανωμένο εθνικό περίπτερο) από τη συγκεκριμένη έκθεση...
«Η παρουσία μας ήταν ερασιτεχνική. Ευτυχώς που υπήρχαν οι ιδιώτες, που συμμετείχαν με δικά τους κεφάλαια. Αντιθέτως, οι ανταγωνιστές μας -δηλαδή η Τουρκία, η Ισπανία, η Αργεντινή και η Χιλή- είχαν σημαντική παρουσία, με οργανωμένα περίπτερα» τονίζει, μιλώντας στη «Μ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Κώστας Ταμπακιάρης. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, που βρέθηκε στην έκθεση, αποκαλύπτει ότι θα εισηγηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (από την οποία προέρχεται το 60%-80% των εξαγωγών φρούτων της Ελλάδας) να συμμετάσχει του χρόνου με οργανωμένο περίπτερο στη «Fruit Logistica» του Βερολίνου.

Βιολογικά, αλλά όχι ελληνικά
Η χώρα μας απουσιάζει από την αγορά της Γερμανίας και στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, παρόλο που πρόκειται για μια αγορά με μεγάλες προοπτικές. Την τριετία 2008-2010, οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων διπλασιάστηκαν, ενώ στην κατηγορία των φρέσκων φρούτων αυξήθηκαν κατά 100%, σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο.
Σημαντικότερες χώρες προέλευσης βιολογικών προϊόντων για τη Γερμανία είναι η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Ισραήλ και η Αργεντινή, ενώ η ίδια η Γερμανία είχε το 2009 τον υψηλότερο κύκλο πωλήσεων βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ε.Ε. (5,9 δισ. ευρώ). Ο λόγος; «Ο γερμανός καταναλωτής», όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, «είναι διατεθειμένος να πληρώσει υψηλότερη τιμή, εφόσον πειστεί για τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, την τοπική προέλευση, την αυθεντικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος».

Διείσδυση στη ρωσική αγορά επιχειρεί η Ελλάδα
Επαφές στη Μόσχα (στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «ProdExport») και στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο προώθησης των ελληνικών τροφίμων σε μεγάλες αγορές, όπως η ρωσική. Στη φετινή έκθεση εκπροσωπούνται περί τις τριάντα και πλέον ελληνικές εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων, ενώ μεγάλο εκθεσιακό περίπτερο διαθέτει ο Ελληνικός Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).

Μιλώντας προς εκπροσώπους του Τύπου, η ρωσίδα υπουργός Γεωργίας, Γιλένα Σκρίνικ, υπογράμμισε το ρωσικό ενδιαφέρον για εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη χώρα της, τονίζοντας την ανάγκη να ενεργοποιηθεί η μεικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.
Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα παράγει 200.000 τόνους επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι και 280.000 τόνους συμπύρηνο ροδάκινο, εκ των οποίων το 80% εξάγεται κυρίως στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Το αίτημα των ελλήνων παραγωγών αφορά την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στη είσοδο φορτηγών από αυτές τις χώρες, ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά νωπών φρούτων από την Ελλάδα προς χώρες εκτός Ε.Ε.

Πηγή  makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου