Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Eρώτηση βουλευτών του ΛA.O.Σ με θέμα την απογραφή των Bορειοηπειρωτών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Απογραφή Βορειοηπειρωτών

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Βόρειο Ήπειρο καταγγέλλει ως αναξιόπιστα τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής ως προς το μέγεθος της μειονότητας η οποία έλαβε χώρα το περασμένο φθινόπωρο στην Αλβανία. Συγκεκριμένα τίθενται σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την διαδικασία στην οποία παραβιάστηκε η αρχή της ελεύθερης βούλησης καθώς σύμφωνα με το άρθρο 20 του αλβανικού Νόμου περί απογραφής ο αυτοπροσδιορισμός ποινικοποιείται...


Η Αλβανία δεν ήθελε και αρνήθηκε πεισματικά να αναγνωρίσει την πραγματική ύπαρξη της Βορείου Ηπείρου καθώς δεν σέβεται τα δικαιώματά μας και δεν προέβη σε μία απογραφή με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Προέβαλλε παρεμβάσεις στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού καθώς η δήλωση του καθενός σχετικά με την απογραφή θα έπρεπε να συμφωνεί με τα στοιχεία του ληξιαρχείου. Επιπλέον τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εκτός των συνόρων και ενώ έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια δεν είχαν δικαίωμα απογραφής.

Και ενώ για τους Βορειοηπειρώτες απαιτείτο η παραμονή ενός έτους στη γενέτειρα τους προκειμένου να είχαν δικαίωμα απογραφής, στην αντίστοιχη απογραφή που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, η Αλβανία δήλωνε πως μπορούσαν να εγγραφούν ακόμη και όσοι από αυτούς το τελευταίο έτος δεν έμεναν εκεί !

Το κόμμα της ελληνικής εθνικής μειονότητας «Ομόνοια» έχει ήδη ακολουθήσει την δικαστική οδό και σχετικά με την πρόσφατη δικαστική προκλητική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για με το νόμο των Ληξιαρχείων η οποία η οποία καταργεί στα πιστοποιητικά την αναγραφή της εθνικότητας, αποφάσισε επίσης να προβεί το 2012 σε μία ελεύθερη απογραφή όλων των Βορειοηπειρωτών απανταχού της γης και χρειάζεται για αυτό την έμπρακτη στήριξη και συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτικής ηγεσίας.
Ερωτάσθε,
Με ποιο τρόπο θα συμβάλλετε στην προσπάθεια της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας;

Αθήνα 13.02.2012

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αθανάσιος Κ. Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών
Κοραντής Ιωάννης, Βουλευτής Επικρατείας
Πολατίδης Ηλίας, Βουλευτής Σερρών

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου