Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Δέσμευση Παπανδρέου στην τρόικα για το νέο πρόγραμμα

Την επιστολή την οποία απέστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, με την οποία το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται στην εφαρμογή του προγράμματος το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου και της τρόικας, έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του Κινήματος.
Η δέσμευση αφορά, όπως αναφέρεται στην επιστολή και την περίπτωση, κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές.
Στην επιστολή του, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι...

... οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή και «οποιαδήποτε νέα μέτρα θα σχεδιάζονται» πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνα με το συμφωνηθέν πρόγραμμα και να μη θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων του, αναφορά που ερμηνεύεται ότι απευθύνεται και στους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι και στο παρελθόν ζήτησαν τροποποιήσεις, οι οποίες υπονόμευσαν τους αρχικά συμφωνηθέντες στόχους.
Αναφέρει επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι τα μέτρα που προβλέπονται από τη νέα συμφωνία πρέπει να ενισχυθούν με άλλα, τα οποία θα συμβάλουν στη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα προτείνει μέτρα για την αναδιοργάνωση του επιχειρηματικού και εργασιακού περιβάλλοντος, την αναδιάρθρωση του συστήματος κατάρτισης και δια βίου μάθησης και μέτρα στήριξης που θα δημιουργούν «ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας».
Όλα αυτά τα μέτρα, τονίζεται, πρέπει να χρηματοδοτηθούν είτε μέσω κοινοτικών πόρων, είτε μέσω εθνικών πόρων, «με τρόπο συμβατό προς τους στόχους του προγράμματος».
Για τον τραπεζικό τομέα υποστηρίζεται ένα πλαίσιο «ισχυρότερης εξυγίανσης και εποπτείας» και για το σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης πρέπει στοχεύει «στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος» και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η «επιχειρηματική αυτονομία των Τραπεζών».
Τονίζεται επίσης ότι για την επίτευξη των στόχων, «θα χρειαστεί πολιτική βούληση και αποφασιστική εφαρμογή των πολιτικών για πολλά χρόνια».
Προστίθεται ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται νέες πηγές χρηματοδότησης και ο κ. Παπανδρέου επαναφέρει τα θέματα της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την έκδοση ευρωομολόγων, την κατασκευή έργων υποδομής, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της ρύθμισης των «φορολογικών παραδείσων».

Πηγή  kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου