Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελλάδα και την ΕΕ το Ιράν

Η Τεχεράνη αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ, όπως μετέδωσε  η κρατική ιρανική τηλεόραση.
Ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι οι πρεσβευτές των έξι προαναφερθέντων χωρών είχαν κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη.
Το Ιράν είχε προειδοποιήσει με μπλόκο στις εξαγωγές πριν τεθεί συνολικά σε ισχύ το πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ, την 1η Ιουλίου.
Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο...

... δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στη χώρα, και είχε προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα δια στόματος πολλών αξιωματούχων ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη πριν τεθεί συνολικά σε ισχύ το εμπάργκο.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έχει άμεση ισχύ ως προς τη σύναψη νέων συμβολαίων, αλλά δίνει παράθυρο έξι μηνών, έως την 1η Ιουλίου, προς τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει σήμερα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια, από τα οποία σχεδόν το 20% προς τις χώρες της ΕΕ και τουλάχιστον το 70% προς τις ασιατικές χώρες.

Πηγή  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου