Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον διεθνή Τύπο

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι από τα ξημερώματα η είδηση ότι η ελληνική Βουλή υπερψήφισε τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, καθώς και τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

«Οι Ελληνες βουλευτές εγκρίνουν το πρόγραμμα λιτότητας εν μέσω βίαιων αντιδράσεων διαμαρτυρίας», ήταν ο τίτλος του σχετικού άρθρου στην ιστοσελίδα του BBC, το οποίο αναφέρεται εκτενώς στις πολιτικές και στις κομματικές εξελίξεις, στα νέα μέτρα αλλά και στους βανδαλισμούς...


«Η Ελλάδα εγκρίνει μέτρα λιτότητας για να εξασφαλίσει το δάνειο στήριξης από την Ευρωζώνη και να αποφύγει τη χρεοκοπία», τιτλοφορείται το αντίστοιχο θέμα στον Guardian.
Ωστόσο, οι σκηνές καταστροφής στους δρόμους της Αθήνας και σε όλη τη χώρα εγείρουν μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον η Ελλάδα είναι σε θέση να τηρήσει το άγριο πρόγραμμα λιτότητας, επισημαίνουν οι συντάκτες του Guardian, συμπληρώνοντας πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση εδώ και πέντε χρόνια και οι προοπτικές να σταματήσει η απότομη επιδείνωση των συνθηκών ζωής είναι λίγες.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα έχουν για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα την ευκαίρια να τραβήξουν την Ελλάδα από το χείλος της καταστροφής, μετά την έγκριση των μέτρων λιτότητας που ζητήθηκαν ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη της χώρας», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

«Ελλάδα: Οι βουλευτές επιλέγουν το ευρώ, οι δρόμοι παίρνουν φωτιά», είναι ο εύγλωττος τίτλος της γαλλικής Liberation, η οποία επισημαίνει ότι την ώρα που η Βουλή ψήφιζε τα μέτρα για να γλιτώσει τη χρεοκοπία και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, οι βίαιες διαδηλώσεις συγκέντρωσαν 80.000 άτομα στην Αθήνα.

Με εκτενές ρεπορτάζ σε όλα τα μέτωπα καλύπτει τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στην Αθήνα και η Le Monde.
«Η Ελλάδα ανεβάζει τα χρηματιστήρια, ρίχνει τα spread», γράφει η ιταλική La Reppublica, η οποία μάλιστα στην ιστοσελίδα της αναφέρεται και σε ανάλυση του οικονομολόγου Μαρτσέλο Ντε Τσέκο, ο οποίος υποστηρίζει πως τα νέα μέτρα στην Ελλάδα είναι «ένας ακόμη ελιγμός χωρίς προοπτικές».

«Λαβωμένη από τις συγκρούσεις η Αθήνα», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η Corriere della Sera, ενώ στο χρηματιστηριακό κομμάτι της η εφημερίδα αναφέρει: «Οι θυσίες των Ελλήνων οδηγούν σε ρελάνς τα χρηματιστήρια».

Κύπρος
Τα δραματικά γεγονότα και οι συγκρούσεις στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, η έντονη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, η έγκριση του νέου Μνημονίου και οι διαγραφές βουλευτών, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο.

Ειδικότερα, τα όσα συνέβησαν χθες στην Αθήνα αποτελούν το κύριο θέμα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Πέρασε το Μνημόνιο- Έκαψαν την Αθήνα», γράφει ότι με 199 ψήφους υπέρ και 74 κατά πέρασε το Μνημόνιο, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν καταστήματα, υποκαταστήματα τραπεζών, κινηματογράφοι στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα κατά την οποία στη Βουλή εξελισσόταν η συζήτηση για τα νέα μέτρα.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Πέρασε η νέα δανειακή σύμβαση, σε μια Ελλάδα που κάηκε από τις διαδηλώσεις», επισημαίνει ότι εκτός των κοινοβουλευτικών τους ομάδων είναι όσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ δεν συμμορφώθηκαν προς τις κομματικές υποδείξεις.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Το Μνημόνιο της οργής», αναφέρει πως κλίμα έντασης, συγκρούσεις και εσωκομματικό εμφύλιο αφήνει πίσω της η συζήτηση για την έγκριση του νέου Μνημονίου και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Υπερψηφίστηκε η νέα δανειακή σύμβαση», γράφει ότι λίγο μετά το συλλαλητήριο κατά του Μνημονίου, κουκουλοφόροι και παρακρατικές ομάδες παρέδωσαν στις φλόγες το εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Δεκάδες είναι, προσθέτει, οι τραυματίες και ανυπολόγιστες οι υλικές ζημιές.

Τέλος, ο «Πολίτης» έχει τίτλο «Φλεγόμενο "ΝΑΙ"» και γράφει ότι η δανειακή σύμβαση εγκρίθηκε σε και καιγόμενη Αθήνα. Επισημαίνει επίσης ότι διαμορφώνεται νέος κομματικός χάρτης μετά τις διαγραφές βουλευτών.

Καναδάς
Πρώτη είδηση και στα καναδικά μέσα ενημέρωσης η χθεσινή ψηφοφορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με το νέο μνημόνιο και τα νέα μέτρα περικοπών. Ολοι οι τίτλοι των ειδήσεων και των εφημερίδων στον Καναδά μιλάνε για ιστορική υπερψήφιση του μνημονίου με την Αθήνα να φλέγεται απο τους διαδηλωτές, όπως σημειώνουν τα πρωτοσέλιδα.
Στις ανταποκρίσεις αναφέρεται, με δραματικούς τόνους, το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο εναντίον του νομοσχεδίου και ότι προκλήθηκαν βανδαλισμοί και ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Αυστραλία
Την ίδια στιγμή στο σύνολό τους, τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης κάνουν αναφορά στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ρεπορτάζ από ανταποκριτές στο κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εικόνες από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και στους διαδηλωτές, από τις καταστροφές σε καταστήματα, στους δρόμους και σε τράπεζες αλλά και από φλεγόμενα κτίρια.
Οι εικόνες που μεταδίδουν προκαλούν σοκ στην αυστραλιανή κοινή γνώμη, όπως προκύπτει και από τα σχόλια που γίνονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε ιστοσελίδες.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γουέιν Σουάν, χαρακτήρισε "θετικό βήμα" την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας.
Ο κ. Σουάν χαρακτήρισε "ιδιαίτερα ενοχλητικές τις εικόνες από τα επεισόδια και την φλεγόμενη Αθήνα", τόνισε, ωστόσο ότι κατανοεί πως τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν είναι δημοφιλή.
"Είναι απαραίτητα όμως αν πρόκειται να σωθεί η Ελλάδα", πρόσθεσε και σημείωσε πως "η κατάσταση στην Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους, γιατί όσο καθυστερούν στη λήψη σωστών και αποτελεσματικών αποφάσεων τόσο πιο επώδυνα γίνονται τα μέτρα".

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου