Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Στον τελικό του Ευρωμπάσκετ η Ισπανία επικράτησε με 92-80 των Σκοπίων


Χάρη σε εξαιρετικό επιθετικό κρεσέντο του Ναβάρο (35π.), η Ισπανία θα υπερασπιστεί τον τίτλο της στον μεγάλο τελικό της Κυριακής, καθώς νίκησε 92-80 τη μαχητική ΠΓΔΜ με ξέσπασμα στα τέλη της γ΄ περιόδου
Τα Σκόπια πάλεψαν μέχρι το 27' ωστόσο στη συνέχεια υποτάχθηκε στην ανωτερότητα της Ισπανίας, η οποία χρειάστηκε να έχει όλους τους πρωτοκλασάτους παίκτες της σε μεγάλη μέρα για να κερδίσει.

Ασταμάτητος ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο τελείωσε το ματς με 35 πόντους και ήταν εκείνος που κράτησε την ομάδα του όρθια και οδήγησε στην αφύπνιση των Ισπανών....


...Οι "φούριας ρόχας" στο τελευταίο τρίλεπτο της γ' περιόδου κατάφεραν να πάρουν μία διαφορά χάρη στον εκπληκτικό Ναβάρο ο οποίος με 8 συνεχόμενους πόντους έκανε το 68-60. Από εκεί κι έπειτα αν και πάλεψαν οι Σκοπιανοί δεν ξαναπήραν το προβάδισμα, ενώ η Ισπανία απλά κράτησε την υπέρ της διαφορά.

Εξαιρετικός ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ο οποίος τελείωσε το ματς με 35 πόντους και 5/9 τρίποντα! Οι αδερφοί Γκασόλ έκαναν αμφότεροι νταμπλ νταμπλ με τον Πάου να τελειώνει το ματς με 22 πόντους και 17 ριμπάουντ (!), ενώ τον Μαρκ να συμπληρώνει άλλους 11 πόντους (10 ριμπ.).

Έτσι, λοιπόν, η Ισπανία για τρίτη συνεχόμενη φορά θα βρεθεί σε μεγάλο τελικό Ευρωμπάσκετ, καθώς ας μην ξεχνάμε πως ήταν παρούσα τόσο το 2007 στη χώρα της όσο και το 2009 στην Πολωνία, όταν και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο αγώνας:

Συνήθως, οι Ισπανοί μπαίνουν στο παρκέ με στόχο να κάνουν από την αρχή το παιχνίδι τους, να τρέξουν και να πάρουν μία διαφορά. Ωστόσο, τα Σκόπια δεν τους άφησαν να κάνουν κάτι τέτοιο... Μάλιστα προηγήθηκαν με 4-7 πριν ο Μαρκ Γκασόλ κάνει το 8-7 και δώσει το προβάδισμα στην ομάδα τους. Το ματς ήταν ντέρμπι και οι "φούριας ρόχας" κατάφεραν με σερί 9-0 να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 26-18.

Αν περίμενε πάντως κανείς την ομάδα του Σκαριόλο να ξεφύγει στη συνέχεια, γελάστηκε, καθώς μόνο αυτό δεν έγινε... Οι Σκοπιανοί σταδιακά ροκάνισαν τη διαφορά με τους Άντιτς και ΜακΚάλεμπ. Ένα σερί 10-0 για την ομάδα του Ντοκουζόφσκι μετέτρεψε το σκορ από 31-22 σε 31-32. Σε εκείνο το σημείο μίλησε ο Ναβάρο που ξεκόλλησε την ομάδα του από τους 31 πόντους, ενώ στο 16' οι Ισπανοί ξέφυγαν με 39-34, δείχνοντας να συνέρχονται.

Μάλλον, ήταν παροδικό πάντως... Οι Σκοπιανοί ελέγχοντας κάπως τα ριμπάουντ σε εκείνο το διάστημα δεν τους επέτρεψαν να πάνε σε δεύτερες επιθέσεις, ενώ ο παίκτες του Σκαριόλο ήταν απελπιστικά άστοχοι. Ο Πάου Γκασόλ έκανε το 44-43 αλλά ο Ιλιέφσκι έτρεξε σαν βολίδα και σκόραρε για το 44-45 του ημιχρόνου.

Επιθετικό κρεσέντο

Η γ' περίοδος εξελίχθηκε σε μία άτυπη μονομαχία ανάμεσα στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και τον Μπο ΜακΚάλεμπ. Οι δύο τους πέτυχαν τα περισσότερα καλάθια για τις ομάδες τους, σε ένα ματς με μεγάλο σκορ και ανοικτό ρυθμό. Ο Ισπανός άσος ισοφάρισε σε 52-52, ο ΜακΚάλεμπ σε 54-54, πριν ο πρώτος γράψει το 56-54.

Το κρεσέντο του Ναβάρο δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ευστόχησε σε δύο συνεχόμενα τρίποντα κι έδωσε την ευκαιρία στους Ισπανούς να πάρουν μία διαφορά. Έτρεξαν στον αιφνιδιασμό, έκαναν το αγαπημένο τους παιχνίδι και υποχρέωσαν τους παίκτες του Ντοκουζόφσκι σε βιαστικές ενέργειες που δεν τους απέφεραν μεγάλη συγκομιδή πόντων. Η Ισπανία έτρεξε σε εκείνο το διάστημα ένα επιμέρους 13-4 και ξέφυγε με 9 πόντους στο 30ο λεπτό.

Από εκεί κι έπειτα, η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο δεν είχε παρά να διατηρήσει τον έλεγχο της αναμέτρησης. Κι αυτό έκανε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μπο ΜακΚάλεμπ. Στο 31' η διαφορά άγγιξε τους 11 πόντους μετά από κάρφωμα του Ιμπάκα ο οποίος έβαλε ορισμένα καλάθια ψυχολογίας σε κρίσιμα σημεία και το μόνο που κατάφεραν τα Σκόπια ήταν να μειώσουν στους 8 (76-68, 78-70).

Το τελικό 92-80 έγραψε ο Πάου Γκασόλ στα 45'' πριν τη λήξη και έτσι οι Ισπανοί έκαναν μία γερή προπόνηση για το μεγάλο ραντεβού της Κυριακής, κόντρα στο νικητή του β' ημιτελικού, Γαλλία-Ρωσία.

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 44-45, 71-62, 92-80
Ισπανία (Σκαριόλο): Π. Γκασόλ 22(17ριμπ.), Φερνάντεθ 2, Ρούμπιο 5(1), Ναβάρο 35(5), Καλντερόν 3(1), Γιουλ 3(1), Μ. Γκασόλ 11(10ριμπ.), Ιμπάκα 11.

Σκόπια (Ντοκουζόφσκι): Ιλιέφσκι 15(1), Σοκόλοφ, ΜακΚάλεμπ 25, Β. Στογιανόφσκι 6, Ντ. Στογιανόφσκι 3(1), Άντιτς 17(3), Τσεκόφσκι 2, Σαμαρτζίνσκι 12.

Πηγή  sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου