Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ερχονται υποχρεωτικές μετατάξεις στους δήμους


Το θέμα της εργασιακής εφεδρείας έκλεισε χθες τόσο για τους δήμους όσο και για τις δημοτικές επιχειρήσεις ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει τεθεί για Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν γένει. Άνοιξε ωστόσο παράλληλα θέμα υποχρεωτικών μετατάξεων για τους υπαλλήλους των δήμων, οι οποίες μάλιστα δεν περιορίζονται σε όσους δήμους είναι χρεωμένοι και εντάσσονται στο πρόγραμμα εξυγίανσης αλλά και ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, όπου κριθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό...


Η μείωση του μισθολογικού κόστους, με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ συμπεριλαμβάνεται εξάλλου στις δυνατότητες που έχει ένας δήμος υπαγόμενος στο πρόγραμμα εξυγίανσης, προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Καστανίδης.

Για τους δήμους δε που, όπως τόνισε είναι υπερχρεωμένοι και έχουν ταυτόχρονα πλεονάζον προσωπικό, οι μετατάξεις είναι υποχρεωτικές για τους πλεονάζοντες, σε όμορους δήμους με ελλείψεις σε προσωπικό ή σε άλλους δήμους εντός του ίδιου νομού. Δυνατότητα μετατάξεων, ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, θα έχουν και οι δήμοι με πλεονάζον προσωπικό που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Όπως είπε, αυτό προϋποθέτει αίτημα του δήμου και απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Αναφορικά με το πλεονάζον προσωπικό, είπε ότι προκύπτει από τις οργανικές θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας κάθε δήμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετατάξεις από δήμο σε δήμο δεν συνιστούν προσλήψεις και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στην αναλογία ένα προς δέκα. Αντιθέτως, η μετάταξη από δήμο σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου υπάγεται στον εν λόγω περιορισμό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
Το πρόγραμμα εξυγίανσης, όπως σημείωσε ο κ. Καστανίδης, έχει δύο σκέλη: Το «ελαφρύ» μέρος του, για δήμους που αντιμετωπίζουν διαχειρίσιμο πρόβλημα χρέους το οποίο μπορεί να επιλυθεί με έναν απλό διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του και το «βαρύ», για τους υπερχρεωμένους δήμους, το οποίο επιβάλλει σειρά περιορισμών, όπως δραστικό περιορισμό των προσλήψεων, έργων και δαπανών. Στο πρώτο σκέλος υπολογίζεται ότι θα υπαχθούν 70-80 δήμοι και στο δεύτερο όχι περισσότεροι από 15.

Ο υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στις αλλαγές που επήλθαν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή του. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα θα μπορούν να προσφεύγουν και οι ΟΤΑ που αδυνατούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, καθώς από το 2012 η ισοσκέλιση είναι υποχρεωτική.

Για να επιτευχθεί αυτό μπορούν να διακανονίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς ιδιώτες και να εγγράψουν μόνο το μέρος της διακανονισθείσας οφειλής, καθώς και να αποπληρώσουν τμηματικά εντάλματα για οφειλές για το συνολικό ποσό των οποίων έχει εκδοθεί μόνο ένα φορολογικό στοιχείο. Δάνεια μπορούν να εγγράψουν στο σκέλος των εσόδων μόνο για το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος της διαφοράς εσόδων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των χρεών.

Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στη μεταφορά μαθητών έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Πηγή  kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου